Sportievelingen die houden van rust en de ongerepte natuur kunnen vanaf Pasen opnieuw een tochtje maken op de Kleine Nete. Voor de opstart van het seizoen start de gemeente Grobbendonk en Mooimakers een campagne om het zwerfvuil langs de Kleine Nete tegen te gaan. "Broodnodig om ons natuurgebied proper te houden." Aldus burgemeester Verhaert.

Nu het toeristisch seizoen en het kano- en kajakseizoen eraan komt, nadert er ook weer een belangrijke periode om de Kleine Nete op haar mooist te tonen. De rivier is een van de weinige waterlopen in Vlaanderen waar nog zeldzame vissoorten voorkomen. Daarnaast zijn er heel wat waardevolle plantensoorten te zien.

"Maar de Kleine Nete is veel meer dan alleen een mooie plek om de harmonie in de natuur te ontdekken. Ze is tevens ook het prachtig resultaat van vele helpende handen en grensoverschrijdende gemeentelijke samenwerkingen die elk hun steentje bijdragen om een traject van 25 kilometer te onderhouden." Zegt Marianne Verhaert (GiB), burgemeester van Grobbendonk.

"Zo wordt het fiets –wandel en vaartraject van Retie tot Grobbendonk door heel wat vrijwilligers, verenigingen en organisaties regelmatig proper gehouden. Daarbij wordt al wandelend en kajakkend zwerfvuil van oevers en bermen geraapt. Met de Grote Lenteschoonmaak steken de vrijwilligers nog een tandje bij."

De gemeente Grobbendonk gaf alvast het startschot voor de actie propere Nete. Zo werd dankzij vrijwilligers een deel van de fietsroute Troon en de oeverzone langsheen de nete zwerfvuil-vrij gemaakt.

Naast de opruimacties werken alle zes gemeenten langs de Kleine Nete (Geel, Grobbendonk, Herentals, Kasterlee, Olen en Retie) de Vlaamse Milieumaatschappij, Sport Vlaanderen, Mooimakers en de lokale horeca samen rond verschillende maatregelen om zwerfvuil en sluikstort in en rond de Kleine te vermijden. Bewustmaking en sensibilisatie is het doel, want afval komt er niet vanzelf.

De Grote Lenteschoonmaak loopt van 23/03 tot 05/04.

Doe je ook graag mee met de Grote Lenteschoonmaak? Registreer je actie dan via de website van Mooimakers of vraag meer informatie bij de gemeente via milieu.groen@grobbendonk.be