Van 16 tot 27 april trekken alle Lilse scholen de kaart van de verkeersveiligheid. “Het gemeentebestuur wil met deze actie haar steentje bij te dragen aan meer veiligheid voor de jeugd,” verduidelijkt schepen van Onderwijs Ann Van Mechelen.

“Tijdens de actie geeft de politie van Lille in iedere school twee dagen verkeersonderricht met behulp van het verkeerspark.” In de scholen wordt telkens ook één avondsessie voorzien waarbij de ouders kunnen meekomen met hun kinderen. Terwijl de kinderen deelnemen aan het verkeerspark krijgen de ouders een film te zien waarin wordt verduidelijkt hoe kinderen naar het verkeer kijken.
 
Tijdens de 14-daagse wordt op de scholen ook een uiteenzetting gegeven over de dode hoek. Daarbij zal gebruik gemaakt worden van een vrachtwagen. Daarnaast worden in elke school verkeerswandelingen georganiseerd. Met de leerlingen van het zesde leerjaar wordt een traject afgelegd naar de middelbare school in de omgeving. In de meeste scholen loopt deze actie samen met de actie Sam de Verkeersslang, een spel om kinderen en ouders te stimuleren om veilig naar school te komen.
 
Op 27 april eindigt de actie met een verkeersvrije dag. In de buurt van alle scholen worden een aantal straten verkeersvrij gemaakt en dit vanaf 8 uur ’s morgens tot bij het schooleinde. De bewoners zullen tijdig verwittigd worden.