Sinds dit voorjaar voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) structurele onderhoudswerken uit op de autosnelweg E34 tussen Zoersel en Lille. In beide richtingen wordt het oude wegdek volledig vervangen door nieuw asfalt. Als de werken vlot blijven verlopen begint de aannemer op vrijdagavond 22 mei 2015 met de overgang naar fase 2 van de werken. Vanaf zaterdag 23 mei gaat fase 2 in en wordt tot eind juni gewerkt in de richting van Nederland. De op- en afrit van Lille zijn gedurende heel deze periode afgesloten in de richting van Nederland.

Werken wisselen van kant

Als de werken vlot blijven verlopen zullen in de nacht van vrijdag 22 op zaterdag 23 mei de werken van kant wisselen. Om deze wissel mogelijk te maken moeten de doorsteken door de middenberm aangepast worden en moet alle signalisatie verplaatst worden. Deze werken worden 's nachts uitgevoerd om de hinder zoveel mogelijk te beperken. Tijdens deze werkzaamheden zal het verkeer in beide richtingen slechts over 1 rijstrook kunnen rijden.

Hinder tijdens fase 2

Zaterdagmorgen 23 mei is de werf van kant gewisseld en start fase 2. Vanaf dat moment bevindt de werf tussen Zoersel en Lille zich in de richting van Nederland. De E34 blijft steeds open, maar in beide richtingen rijdt het verkeer opnieuw over twee versmalde rijstroken op één zijde van de snelweg. Het verkeer richting Nederland wordt via een middensteek naar de andere kant van de snelweg geleid.

In de richting van Antwerpen zijn de op- en afrit van Lille (complex 21) terug open, maar richting Nederland zijn de op- en afrit afgesloten. De omleidingsroute die gold tijdens fase 1 blijft echter ook van kracht tijdens fase 2. Verkeer komende van Antwerpen dat wil afrijden in Lille, rijdt verder door, verlaat de snelweg in Beerse (complex 22) en rijdt om via de N132, de N140 en de N153. Verkeer dat normaal in Lille de autostrade oprijdt richting Nederland wordt ook omgeleid via de N153, de N140 en de N132.

Wegdek nog niet afgewerkt

Om de asfalteringswerken zo snel mogelijk en met zo weinig mogelijk hinder voor het verkeer te laten verlopen zal de toplaag van het wegdek in beide richtingen pas op het einde van de werken aangelegd worden. Op dat moment wordt de E34 richting Antwerpen 1 weekend afgesloten. Het verkeer richting Antwerpen dat vanaf zaterdag al over het nieuw aangelegde stuk E34 rijdt, rijdt dus nog op een onderlaag en niet op een afgewerkt wegdek.

Heraanleg E34

In de zomer van 2014 werd reeds een eerste stuk van de E34 tussen Oelegem en Zoersel vernieuwd. De werken tussen Zoersel en Lille zijn de tweede grote fase van de vernieuwing van de snelweg. Op termijn zal AWV het hele wegdek van Ranst tot aan de Nederlandse grens (48 kilometer) in beide richtingen vernieuwen. Dat zal het rijcomfort en de verkeersveiligheid aanzienlijk verbeteren.