U bent hier

Grote woonprojecten blijven Molekens beroeren

Herentals | Neteland
18.01.2021 - 18.00u
Door: Lex Verellen

De aanvraag voor een verkaveling met 38 woningen in de Acacialaan wekt argwaan op bij de bewoners van de Molekens in Herentals. Het stadsbestuur dwong pas nog 2 andere grote woonprojecten in dezelfde buurt om samen te werken.

Een projectontwikkelaar heeft een omgevingsvergunning aangevraagd om een pand in de Acacialaan in de Herentalse buitenwijk de Molekens te mogen slopen en op het diepe perceel een verkaveling met 38 woningen te realiseren.

Het wordt een binnenwijkje met gekoppelde woningbouw in 6 huizenrijen.

Omdat de site eigenlijk in de hoek tussen Acacialaan, Duifhuizen en Heesveld ligt, grenst ze aan maar liefst 20 bebouwde percelen.

De informatieavonden over de plannen vonden al een jaar geleden plaats, maar het openbaar onderzoek is vorige vrijdag 15 januari pas ingegaan.

"Op het eerste gezicht lijken de plannen zich helemaal naar de huidige tijdsgeest te schikken, met kleinere wooneenheden en minder privé-oppervlakte, maar met een groter publiek domein", zegt een bewoner.

Al jaren worden er in Herentals meer wooneenheden gebouwd dan nodig. In en rond Herentals zijn tal van grote projecten gegund en in aanbouw. Met wat nu reeds gegund is, kunnen we vraag van de komende 10 jaar (en zelfs langer) meer dan invullen. Alleen al hierdoor moeten er geen extra woningen komen op de Molekens. Er is immers geen nood aan nieuwe wooneenheden.

Hans Van den Eynden : 'De ontwikkelingen vernielen opnieuw open ruimte'

'Hier komt bij dat groene, open ruimte enorm onder druk staat', reageert buurtbewoner en actievoerder Hans Van den Eynden.

'De huidige corona pandemie heeft pijnlijk aangetoond dat open (groene) ruimte zeer schaars is. De klimaatopwarming maakt van steden (beton) hitte eilanden. De grondwaterstanden dalen elk jaar. Door nog meer beton worden onze steden nog warmer en droger.

De ontwikkelingen vernielen opnieuw open ruimte.

Als je kijkt naar de ligging van de gronden, dan moet je ook vaststellen dat de bouw van woningen een grote impact gaat hebben op de mobiliteit in de wijk en dus het karakter en gezelligheid. De ontwikkelingen spreken enkel over extra woningen en parkeerplaatsen.

Het komt er met anderen woorden op neer dat de wijk enkel de lasten krijgt en dat er geen voordelen of lusten zijn.

De vragen die we ons moeten stellen bij (alle grote) ruimtelijke ontwikkelingen zijn: Waar heeft de wijk nood aan? Waar heeft Herentals nood aan? Wat voor een stad wil Herentals zijn? Zijn er meer voordelen dan nadelen?
Laten we beginnen met die vragen te beantwoorden.' Foto plan Molekens/rr.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto