GSK en imec gaan een strategische samenwerking aan op het gebied van bio-farma R&D en bioproductie.

Het vaccinhoofdkwartier en wereldwijde R&D centrum van GSK ligt in Wallonië. Imec, het toonaangevende onderzoekscentrum voor nanotechnologie, ligt in Vlaanderen.

Imec en GSK willen samen op korte termijn de automatisering van productieprocessen in biofarmaceutica via nano-elektronica optimaliseren, en op lange termijn de mogelijkheden onderzoeken van nanotechnologie bij de productie van vaccins.

Het partnership tussen GSK, waarvan het vaccin-hoofdkwartier in Wallonië is gevestigd, en imec, brengt de meest innovatieve Belgische sectoren samen.

De multidisciplinaire wetenschappelijke samenwerking heeft ambitieuze doelstellingen om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor de farmaceutische sector en bouwt verder op de gevestigde status van de biofarmasector in België

Het partnership volgt op een jaar van gezamenlijk exploratief onderzoek dat veelbelovende preliminaire resultaten opleverde.

GSK en imec zullen samen onderzoeken hoe nanotechnologie de ontwikkeling en productie van nieuwe vaccins kan versnellen. Nanotechnologie zal ook ingezet worden om de productieprocessen te automatiseren en de controle van bioproductie te verbeteren.

Er zal worden samengewerkt aan verschillende projecten. De selectie van die projecten is het resultaat van Makeathon-workshops georganiseerd door GSK. Die workshops brengen experts van beide organisaties samen om oplossingen te zoeken voor de interdisciplinaire uitdagingen bij de ontwikkeling van vaccins en bij de productieprocessen van de biofarma.

Thomas Dermine, Staatssecretaris voor Relance, verantwoordelijk voor Wetenschapsbeleid: "België is wereldleider op het gebied van nano-elektronica en heeft een schat aan toonaangevende farmaceutische bedrijven, ultramoderne ziekenhuizen, een sterk industrieel ecosysteem op het gebied van biowetenschappen (waaronder een groot aantal start-ups) en innovatief universitair onderzoek in de biotechnologie.

Door expertise en kennis te delen en de kosten van R&D te verdelen, zullen GSK en imec, verenigd door hun gemeenschappelijke visie, een revolutie teweegbrengen in innovatie in de gezondheidszorg.

Bovendien zal deze samenwerking de strategische rol van België in R&D op het gebied van vaccins versterken en weerspiegelt dit de ambitie van de regering om het land te positioneren als de "Health & Biotech valley of tomorrow".

Jamila Louahed, Vice-President Research and Development GSK Vaccines in België: "GSK is verheugd om samen te werken met een belangrijk onderzoekscentrum dat deel uitmaakt van het sterke biotech-ecosysteem in België.

De productie van mRNA is een belangrijke doorbraak voor de ontwikkeling van vaccins, en is dan ook een prioriteit voor GSK.

Door onze expertise in bio-farma samen te brengen met de nanotechnologie-expertise van imec kunnen we een grote impact hebben op de ontwikkeling van nieuwe vaccins, waaronder mRNA-vaccins.

We willen binnen deze samenwerking nieuwe vaccintechnologieën ontwikkelen die afgestemd zijn op de behoeften van mensen en daarnaast ook de productie van vaccins sneller en efficiënter maken."

Liesbet Lagae, wetenschappelijk directeur Life Sciences en Fellow bij imec: "Door de voordelen van chiptechnologie in te zetten in de biofarma kunnen we innovatie creëren die in de toekomst een sterk gepersonaliseerde zorg mogelijk zal maken, met behandelingen op maat van iedere individuele patiënt.

Maar ook op kortere termijn zijn we ervan overtuigd dat we door samen te werken belangrijke innovatie tot stand kunnen brengen. Zo willen we met behulp van chiptechnologie automatisering en een betere controle van productieprocessen realiseren. We kijken uit naar verdere synergieën tussen nano-elektronica en farma."

Als onafhankelijk onderzoekscentrum verbindt imec zich ertoe zijn expertise in te zetten om de feiten rond technologie en innovatie helder en objectief weer te geven, en zo de maatschappij te helpen ze te begrijpen en te plaatsen.