U bent hier

Gsm-verslaving achter het stuur? Oplossingen genoeg

Vlaanderen
21.07.2017 - 13.53u
Door: Herman Gezelle

De Vlaamse regering trekt binnenkort subsidies uit voor transporteurs die investeren in gsm-blockers en andere extra veiligheidsmaatregelen. Zo willen ze zorgen voor een veiliger transport en minder ongevallen. Maar niet alleen vrachtwagenchauffeurs gebruiken hun gsm achter het stuur, ook chauffeurs van personenwagens doen dat.

Welke middelen bestaan er nu om ons te verplichten onze gsm met rust te laten tijdens het rijden?

Er zijn een aantal applicaties, zoals Freeedrive, die ervoor zorgen dat je je niet kan laten afleiden door je smartphone tijdens het rijden. Zodra je je gsm vastneemt, begint de wagen te zwalpen over de weg en hoor je een strenge stem: "Gelieve uw telefoon neer te leggen, alstublieft."

De stem blijft het verzoek herhalen tot je je gsm weglegt. De score die je aan het einde van elke rit krijgt toegekend, is nog een extra motivatie om van je gsm af te blijven. Die score hangt af van hoe vaak je in de fout bent gegaan. Ook je werkgever krijgt die score te zien. DBT Logistics is het eerste transportbedrijf in België dat al haar vrachtwagens met Freeedrive heeft uitgerust.

Gsm-blockers

Daarnaast bestaan er ook gsm-blockers, zoals de SafeDrivePod. Dat toestel met bijhorende app komt uit Nederland en was daar zo populair dat het ook naar ons land is overgewaaid.

De SafeDrivePod is een rond blokje dat je in de auto vastplakt en via Bluetooth verbindt met je gsm. Het blokje zendt een draadloos signaal uit om na te gaan of de auto rijdt. De applicatie op je gsm ontvangt het signaal dat je aan het rijden bent en blokkeert dan de toegang tot al de andere applicaties op je gsm. Je kan enkel nog handsfree bellen of je navigatiesysteem gebruiken.

Ook hier heeft je baas de mogelijkheid om te kijken of en hoe je de SafeDrivePod gebruikt.

Kooi van Faraday

De autoconstructeur Nissan heeft een meer klassieke manier gevonden om het gsm-gebruik tijdens het rijden tegen te gaan. Nissan ontwikkelde het Signal Shield, een bakje in de middenarmsteun dat alle stralen blokkeert die door smartphones worden opgepikt. Zo kan de bestuurder niet langer gestoord en verleid worden door zijn gsm. Het systeem werkt eigenlijk als een soort kooi van Faraday en blokkeert ontvangst van je gsm, ook Wifi en Bluetooth.

Bestuurders die graag naar muziek op hun gsm luisteren, hoeven die gewoonte gelukkig niet af te leren. Volgens Nissan kan je dat nog steeds doen door je gsm aan je radio te koppelen via een usb-aansluiting. Het Signal Shield is nog niet beschikbaar, maar werd wel al in prototypevorm geïnstalleerd in een Juke.

Toch durven we de goedkoopste en meest efficiënte manier om aan onze gsm-verslaving in de wagen te weerstaan, wel eens te vergeten: schakel hem gewoon uit. (vrt)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto