Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Guide Gault&Millau : Boury uit Roeselare op één, Kempen < Wingerd Vorselaar behoudt 15, Les Deux in Stoetersdorp van 12 naar 13,5

Gault&Millau 2024  Gids

Voor een publiek van meer dan 1.800 restaurateurs, journalisten en partners stelde Gault&Millau vanmiddag de 21e editie van de Belux Gids voor. De anonieme inspecteurs van de gids bezochten in 2023 de beste restaurants van ons land, wat resulteerde in een gids met meer dan 1.385 adressen, meer dan 170 nieuwe adressen en 165 stijgers.

Restaurant Boury in Roeselare krijgt samen met L'Air du Temps in Eghezée de hoogste score in de nieuwste editie van de gerenommeerde Guide Gault&Millau. 

Hof van Cleve, van topchef Peter Goossens, staat na 20 jaar niet langer op nummer één. Het restaurant krijgt dit jaar géén score, omdat het eind dit jaar van eigenaar verandert.

Maxime Collard van restaurant La Table de Maxime in de Waalse gemeente Paliseul is verkozen tot Chef van het Jaar.

De Chef van het Jaar, de Jonge Chefs van het Jaar en de hoogste nieuwkomers 

De titel van Chef van het Jaar 2024 gaat dit jaar naar Maxime Collard van restaurant La Table de Maxime in Paliseul. “Voor zijn kookstijl haalt Maxime het beste uit de regio, een keuken die klassiek gefundeerd is maar waaraan hij zijn creativiteit koppelt. Het niveau van zijn creaties verhogen is een constante voor Maxime en zijn team, en waarbij zijn signatuur niet overschaduwd wordt door onnodige kunstgrepen. In al zijn gerechten vinden we uitstekende basistechnieken terug, respect voor de seizoenen, esthetiek en respect voor originele smaken.” aldus de redactie. “De consistentie van zijn keuken en het voorbeeldige parcours dat deze chef reeds aflegde, een culinaire belofte die we reeds vijftien jaar volgen, bevestigden onze beslissing om Maxime Collard uit te roepen als Chef van het Jaar 2024.”, zo vult CEO Marc Declerck aan.

Tot Jonge Chefs van het Jaar worden dit jaar bekroond: Marius Bosmans (Restaurant Arden - Rochefort) voor Wallonië, Niels Brants (Restaurant EssenCiel - Leuven) voor Vlaanderen en Georges Athanassopoulos (Restaurant Màloma Comptoir Culinaire – Brussel) voor het Brussels Gewest.  

 De hoogste nieuwkomers zijn dit jaar: Otoro in Hasselt voor Vlaanderen met een score van 15,5/20; La Table Benjamin Laborie in Lasne voor Wallonië met een score van 15/20; en Menssa in Brussel voor het Brussels Gewest met een score van 16,5/20.

Ook aan de top van de Belgische gastronomie zijn er enkele belangrijke stijgers: Boury in Roeselare behaalt een score van 19/20 en daarmee de hoogst mogelijke 5 koksmutsen. Innesto in Zonhoven en Menssa in Brussel krijgen een score van 16,5/20 en behalen zo 3 koksmutsen. Attablez-vous (Namen), Bruut (Brugge), DIM Dining (Antwerpen), Humus x Hortense (Brussel), La Grappe d’Or (Aarlen), Misera (Antwerpen) en Rebelle (Kortrijk) behalen 16/20 en daarmee eveneens 3 koksmutsen.

De Jaarlijkse thematische Laureaten  

Daarnaast worden zoals elk jaar volgende thematische laureaten bekroond: 

-          Gastvrouw van het Jaar:  Laurence Wynants (Comme Chez Soi, Brussel)

-          Italiaans restaurant van het Jaar: Da Mimmo (Brussel)

-          Aziatisch restaurant van het Jaar: A Food Affair (Gent)

-          Het mooiste terras: De Kruier (Knokke-Heist)  

-          Het mooiste restaurant design: Innesto (Zonhoven)

-          Sommelier van het Jaar: Jeno Del Turco (Le Chalet de la Forêt, Brussel)

-          Dessert van het Jaar: Charles-Maxime Legrand (Quai n°4, Ath)  

-          Brasserie/Bistrot van het Jaar: Bistrot De Pottenbrug (Antwerpen)

-          Gastro-bistro van het Jaar: Monsieur V (Linkebeek)

-          Ambachtsman van het Jaar: Filip Slangen (Tafeltje Rond, Beveren-Waas) 

-          Groentegerecht van het Jaar: De Poorterij (Dilsen-Stokkem)

-          Wijnkaart van het Jaar: L’Envie (Zwevegem)

-          Bierkaart van het Jaar: Sophie & Nicolas (Comblain-la-Tour)

-          De 'prijs-plezierverhouding' van het Jaar: Klei (Ieper) voor Vlaanderen, Ioda voor Brussel en Merry (Luik) voor Wallonië.

-          De 3 ontdekkingen van het Jaar: Komaf (Wommelgem) voor Vlaanderen, Aster voor Brussel en Max&Moi (Braine-l’Alleud) voor Wallonië.

 

Kempen : sprong voorwaarts Les Deux in Stoetersdorp Herenthout van 12 naar 13,5 - De Wingerd Vorselaar behoudt sterke 15

In de Kempen is er niet meteen een nieuwe gourmandzaak die opvallend stijgt.  Het Kempens succes ligt meer in de breedte, met maar liefst 7 nieuwe zaken in de gids die tussen 12 en 13 met toque behalen. De grootste sprong voorwaarts is er van Les Deux in Herenthout, het huiskamerrestaurant dat van 12 naar 13,5 springt.

De Wingerd Vorselaar behoudt haar sterke 15.

 

“Gault&Millau Wine Guide Belgium”

Eerder dit jaar gaf de gidsuitgever de allereerste editie van de gids “Gault&Millau Wine Guide Belgium” uit. Binnen dat kader is er in de restaurantgids dit jaar een nieuwe award: de Wijnkaart van het Jaar – Belgische wijnen. Deze ging naar restaurant L’ Impératif d’Eole in Quévy-le-Grand.

H!P: van POP naar Trendy

2023 markeert de lancering van een nieuw project binnen de Gault&Millau-gids. H!P staat voor ‘Here Is the Place’ en is een opvolger van het POP-project.

De H!P-selectie bundelt trendy en hippe restaurants waar concept en sfeer centraal staan, maar waar de kwaliteit van food & beverage steeds voldoet aan de hoge Gault&Millau standaard. H!P geeft een nieuwe dimensie aan Gault&Millau, en de restaurantgids nodigt u uit om deze nieuwe selectie, die in de toekomst zeker zal groeien, samen te ontdekken. 

Er werden binnen de H!P-selectie drie winnaars voor 2024 gekozen. Deze drie restaurants belichamen waar H!P voor staat: Bar Raket in Antwerpen, Bombay BBQ in Brussel en Boa in Aarlen. Ontdek de volledige selectie op gaultmillau.be.

Smaakvolle extra cahiers in de gids

De Gault&Millau gids is ook dit jaar veel meer dan alleen een restaurantgids. In de 21e editie van de gids brengt de uitgever naast het H!P-cahier drie andere rijk geïllustreerde cahiers: 

 -          ‘Great Cocktail Bars’: de selectie van de beste cocktailbars in België. Bar Ran in Brugge werd daarbij verkozen tot Cocktailbar van het Jaar 2024. 

-          ‘Finest Chocolatiers’: de Gault&Millau selectie van de lekkerste chocolatiers.

-          De adressen uit de ‘Gault&Millau Luxembourg gids’ werden ook in een aparte cahier overgenomen in deze gids.

Sterk groeiende website met overkoepelende boekingsmodule

De Gault&Millau website groeide de voorbije jaren uit tot de meest populaire restaurantwebsite van ons land. De gratis website bundelt alle restaurants, H!P-restaurants, chocolatiers en cocktailbars en is door de vergaande zoekfunctionaliteiten uiterst gebruiksvriendelijk.

Bovendien werd de boekingsmodule in 2023 verder geoptimaliseerd. Via de homepage kan je nu reserveren bij bijna alle restaurants uit de gids, en dat met slechts enkele clicks.

Met de uitgebreide zoekfunctie (raadpleegbaar via de knop “beschikbaarheid” op de homepage) kan de gebruiker zoeken op de beschikbaarheden en dat zowel op het niveau van het gebruiksmoment (lunch of diner), het aantal personen als de datum.

De anonieme inspecteurs van Gault&Millau bezochten dit jaar opnieuw de beste restaurants van het land. Hun bevindingen werden gebundeld in een nieuwe uitgave van de restaurantgids, die met 170 nieuwe restaurants nu in totaal 1.385 adressen telt.

 

Beste restaurants

Meest opvallend: het driesterrenrestaurant Hof van Cleve uit Kruishoutem krijgt dit jaar geen score. De reden is het aangekondigde vertrek van topchef Peter Goossens. Begin volgend jaar neemt de huidige keukenchef het restaurant over. Hof van Cleve haalde 20 jaar lang de topscore van 19,5 op 20.

Dat betekent dat er een nieuwe winnaar is. Restaurant Boury uit Roeselare en L'Air du Temps uit Liernu (Eghezée, Namen) komen op een gedeelde eerste plaats. Beide krijgen in de nieuwe Gault&Millau een score van 19 op 20, ofwel de hoogst mogelijke 5 koksmutsen. Dat betekent dat chef Tim Boury zijn score van vorig jaar met een half punt heeft verhoogd. Het restaurant won vorig jaar ook al drie Michelinsterren. 

La Rigue, het nieuwe restaurant van Peter Goossens in Knokke-Heist, krijgt 14,5 op 20.

Bij de belangrijkste stijgers horen ook Innesto in Zonhoven en Menssa in Brussel, beide met 16,5 op 20. Ze halen zo 3 koksmutsen. Attablez-vous (Namen), Bruut (Brugge), DIM Dining (Antwerpen), Humus x Hortense (Brussel), La Grappe d’Or (Aarlen), Misera (Antwerpen) en Rebelle (Kortrijk) behalen 16 op 20 en daarmee eveneens 3 koksmutsen.

De hoogste nieuwkomer voor Vlaanderen is Otoro in Hasselt (15,5/20), La Table Benjamin Laborie in Lasne (15/20) voor Wallonië en Menssa in Brussel (16,5/20) voor het Brussels Gewest.

Gault&Millau 2024  Gids

Deel dit artikel