Op 20 april kregen wereldwijd tegelijk 8.301 kinderen een herbruikbare luier aan.

Antwerpen, Beerse, Gent, Hoegaarden, Kortrijk, Leuven, Waregem, 7 mei 2013 --‐--‐ GuinnessTM World Records heeft het nieuwe wereldrecord gelijktijdig herbruikbare luiers wisselen erkend.

Volgens Guinness kregen op 20 april tijdens de Great Cloth Diaper Change wereldwijd 8.301 kinderen een schone herbruikbare luier aan.

In België werd op zeven plaatsen een lokale recordpoging ondernomen, vier van die events droegen bij tot het wereldrecord.

De Great Cloth Diaper Change is een initiatief van de Amerikaanse Real Diaper Association, een non-profit organisatie rond herbruikbare luiers, of zoals zij het noemen ‘real diapers’. Met de actie brengt de vereniging de wasbare luier in de media. Op 20 april vond de derde editie van deze recordpoging plaats. Het in 2012 gevestigde record  van 8.251 kinderen werd bij deze tweede editie met 50 eenheden verbeterd.

Alles samen werden in meer dan 200 landen events  georganiseerd, en werden meer dan 10.000 kinderen met herbruikbare luiers ververst. Uiteindelijk waren er 181 events waar het door Guinness World Records vereiste minimum van 25 verluierde kinderen gehaald werd.

Alle events vonden op hetzelfde tijdstip plaats, om 11 uur ’s ochtends. Met deze actie wilden de initiatiefnemers de aandacht vestigen op de voordelen van wasbare luiers. Naast het feit dat herbruikbare luiers goedkoper zijn dan wegwerp en ze beter zijn voor de baby’s billetjes, zijn ze vooral beter voor het milieu.

Wegwerpluiers veroorzaken een gigantische afvalberg van 1.000 kg per kindje, of één extra vuilniszak per week. In herbruikbare luiers worden geen grondstoffen gebruikt die niet hernieuwbaar zijn, zoals petroleum. Er worden ook geen bomen voor omgehakt (bij wegwerpluiers zijn dat zes bomen per kind). In België werden dit jaar liefst zeven lokale edities van de Great Cloth Diaper Change georganiseerd.

Het waren telkens gespecialiseerde (web)winkels die voor de organisatie instonden: Doekjes en Broekjes in Leuven, Ecobaby in Hoegaarden, Engeltje Bengeltje in Beerse, Guzobaby en Grace is Green in Kortrijk, en  Klein Spook in Gent en Antwerpen en Koekedoe in Waregem.

De events in Antwerpen, Beerse, Gent en Leuven haalden de drempel van 25 ververste kinderen.