U bent hier

Gust Liekens (92), Kempens filosoof en stichter Ark van Noë : 'Door de hand naar het verstand'

Kasterlee | Kempen regio
03.07.2020 - 18.51u
Door: Herman Gezelle

BK (Bekende Kempenaar) en filosoof Gust Liekens uit Lichtaart blijft met z'n 92 lentes een rots in de branding.

Gewezen leerkracht landbouw is in de verre regio bekend om z'n succesvolle initiatieven : stichter van recreatiedomein de Ark van Noë (Lichtaart), de Ornitologische Kring, het Rode Kruis en véél meer.  Ook het BLO (Bijzonder Onderwijs) in Vlaanderen kende destijds onder zijn impuls een geslaagde start.

Sympathieke Gust is afkomstig uit Schoonbroek (Retie). Het briljante paar Gust & Marieke(+) kreeg 6 kinderen en 12 kleinkinderen. Vorige jaar is echter z'n teergeliefde Marieke bij een smartelijk ongeval omgekomen. Een diepe schok.

Ark van Noë : 'Een jeugddroom komt uit'

'Als leerkracht landbouw ben ik altijd gepassioneerd geweest door water en de dierenwereld', vervolgt Liekens. 'Ik droomde over een domein, iets met dieren en veel water.  Een rustpunt en recreatie voor de gewone mensen, de gezinnen.

Dat werd in 1965 de Ark van Noë. In 1970 konden we met ons temperamentvol team van vrijwilligers het domein openen. (nvdr. zie foto)

Belangeloos hadden we met vrienden geld bij mekaar gelegd. Zonder enige steun vanuit de overheid. Een het werd een denderend succes.'

'Door de hand naar het verstand'

Z'n 12 jonge poulains, de kleinkinderen en hun vriendjes, krijgen op tijd én ad rem - met een kwinkslag - van Gust een geplaatste opmerking vol levenswijsheid.

'Door de hand naar het verstand', onderstreept Gust. 'Jonge mensen zijn vandaag de dag onhandig. Ze hebben zelfs al last om een vélo op te pompen... Ze zijn constant bezig met tokkelen op hun smartphone en isoleren zich van het échte leven. Heel spijtig.'

'M'n Vijver' : 140 dienstjaren inzet voor het verenigingsleven en de gewone mens'

Op z'n domein 'De Vijver', op 500m van de Ark van Noë, ontdek je een unieke oase van rust, een gevoel van complete zen, stilte. Verrassend. Midden de Lichtaartse natuur. 'A place in heaven'.

Je hoort enkel een schare vogels die om ter mooist hun sprankelende serenade voor Gust en ons gezelschap presenteren. Je ziet ook een immense vijver vol vissen die komen 'piepen' als Gust ze roept. Een sterk verhaal. Maar het klopt.

'Hier zijn 10-tallen verenigingen opgericht, vzw's, organisaties, statuten opgemaakt, en veel vergaderd', vertelt Gust. 'Als je alles optelt, samen zo'n 140 dienstjaren. Ik had een heel tof team rond me, die belangeloos én gemotiveerd aan de kar trokken.

Hier kom 'k iedere dag tot rust. Ik vertel je ook een geheimpje : de wijn en de frisdrank wordt koel gehouden in een vat in de grond. Er is hier geen elektriciteit, maar dat deert niet.

Samen zijn met de natuur. Diep, puur en intens. Dat geeft een ongelooflijk gevoel', besluit een gelukkige Gust met een glimlach.

In 2010 kreeg Gust van de Vlaamse regering de eretitel van Voorzitter van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van Kasterlee, verleend voor het leven als bekroning voor zijn jarenlange inzet voor de lokale gemeenschap. 

(Gust is de vader van wijnboer en oenoloog Wim Liekens (Quita da Circa, regio Torres Vedras, Portugal), zaakvoerder L-Consulting en actief lid Rotary Herentals.)

Beelden HD & redactie Guy Verellen / Nnieuws©.

imageMeer nieuws

Wout van Aert flikt het ook in de Dauphiné

Internationaal | Lille | Neteland | Vlaanderen 12.08.2020 - 16.22u

Muziek als ontspanning in coronatijden

Nijlen regio 12.08.2020 - 16.15u

Cunina : 'Corona in onze partnerlanden'

Cunina : 'Corona in onze partnerlanden'
Geel | Internationaal | Vlaanderen 12.08.2020 - 11.05u

Verkiezing Miss België 2021 : Herentalse Stephanie Gios (20) éérste Miss Zorg?

Verkiezing Miss België 2021 : Herentalse Stephanie Gios (20) éérste Miss Zorg?
Herentals | Nationaal | Vlaanderen 12.08.2020 - 07.58u

NMBS gaat aantal extra treinen naar de kust schrappen

NMBS gaat aantal extra treinen naar de kust schrappen
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 11.08.2020 - 22.42u

Cathy Berx stuurt coronamaatregelen woensdag opnieuw bij

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 11.08.2020 - 22.39u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto