U bent hier

Guy Tegenbos : 'Lizze, Stella en Gzifa, drie briljante Junior Journalisten'

Herentals | Neteland | Vorselaar
23.01.2022 - 22.39u
Door: Herman Gezelle

Lizze Van de Velde, Stella Verbruggen en Gzifa Ndaula werden bekroond als Junior Journalisten na een spannende schrijfwedstrijd van de Davidsfondsafdeling Herentals. Het gaat om een regionaal onderdeel van de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren in Vlaanderen.

Thema dit jaar : 'De wereld na 2030'

'Het Davidsfonds-Herentals is herrezen na een korte periode van inactiviteit, en het heeft met medewerking van Davidsfonds-Noorderwijk/Morkhoven en Davidsfonds-Vorselaar zijn schrijfwedstrijd Junior Journalist hernomen', zegt protagonist Guy Tegenbos, voorzitter DF-afdeling Herentals.

Jef Haest, coördinator: 'Ondanks de corona-perikelen, leverde dat 126 frisse inzendingen op.  Een jury met onder meer journalisten en taalleraren, verkoos 3 laureaten. Ze maken kans om deel te nemen aan de landelijke wedstrijd voor hun leeftijdscategorie, in april in het Vlaams Parlement in Brussel.

Het gaat om:
- Lizze Van de Velde van Basissschool De Wegwijzer in Morkhoven;
- Stella Verbruggen van Basisschool De Wijngaard in Herentals;
- Gzifa Ndaula van Basisschool 't Klavertje in Noorderwijk.

Het Davidsfonds zet 14 klaslaureaten en vooral de drie eindlaureaten in de bloemetjes op zaterdag 30 april in Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans, Hikstraat in Herentals.

De jongeren van 5e en 6e leerjaar basisonderwijs in Neteland werden gevraagd een tekst te schrijven over de wereld in 2030. 

'Jongeren vinden 2030 wel bedreigend, maar lossen de problemen op'

'En ze zien die toekomst heel technologisch: teletijdmachines en zelfvliegende auto's zijn heel gewoon - maar ook spannend en bedreigend. Ze nemen de klimaat- en milieudreigingen heel ernstig.

Maar uiteindelijk komen ze in haast alle opstellen goed op hun pootjes terecht. Ze lossen de problemen op.

Lizze Van de Velde bevindt zich tot haar grote verbazing plots in 2030 en dan heerst er ook een pandemie: geen corona- maar een game-pandemie. Ze slaagt erin de wereld terug tot rede te brengen met goede degelijke chiro-spelletjes uit 2021.

Stella Verbruggen ziet in 2030 de luchtvervuiling dramatische vormen aannemen. Zij studeert dan in Rome. Daar lukt het haar de stad, het land en de rest van de wereld op één lijn te krijgen en de zaak te keren. Hoera, opnieuw zuivere lucht! Hoopgevend, want wat Anuna De Wever en Greta Thunberg vorig jaar nog niet voor mekaar kregen, kan Stella dus wel voleinden.

Gzifa Ndaula wordt plots wakker in 2030 en blijkt tot haar afgrijzen al heel oud te zijn: wel 21 of zo. Na veel omzwervingen slaagt ze erin terug te keren naar 2021 en haar jonge zelf terug te vinden.'  Foto NNieuws.

Info Davidsfonds : Jef Haest, verantwoordelijke JJ, DF-afdeling Herentals - jefhaest@hotmail.com -- Guy Tegenbos, voorzitter DF-afdeling Herentals - guy@tegenbos.be.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto