Herentals telt drie Junior Journalisten. Dat bleek zaterdag tijdens de prijsuitreiking van de Junior Journalist-schrijfwedstrijd die Davidsfonds-Herentals en Davidsfonds-Noorderwijk/Morkhoven organiseerden voor leerlingen uit het 5e en 6e leerjaar basisonderwijs.

De drie beste inzendingen waren van de hand van Stella Verbruggen uit ‘De Wijngaard kOsh’ Herentals, Lizze Van de Velde van ‘De Wegwijzer’ in Morkhoven en Gzifa Ndaula van ‘’t Klavertje’ in Noorderwijk. Deze jonge talenten mochten deelnemen aan de nationale competitie, wonnen in Herentals maar dit keer nog niet in Brussel.

Er waren in totaal veertien laureaten, één uit elke deelnemende klas:

Uit ‘De Wijngaard kOsh’(Herentals): Victor Martens en Marie Buyse, naast de eerder vernoemde Stella Verbruggen.

Uit ‘De Leertuin’ (Molekens Herentals): Sam Moorkens.

Uit ’'t Klavertje’ (Noorderwijk): Lars Loots, Fien Smits en Lisse Van Olmen naast de eerder genoemde Gzifa Ndaula.

Uit ‘De Wegwijzer’ (Morkhoven): Arne Geens naast de eerder genoemde Lizze van de Velde.

Uit ‘De Luchtballon’ (Herenthout): Stephanie Janssens, Nora Wilsens en Nona Cambré.

Er werd ook een veertiende laureaat gekozen onder de leerlingen die het Nederlands niet als thuistaal hebben: dat werd  Adham Shoeib van ‘De Leertuin’ in Herentals.
Ze kregen allen een boekenbon van sponsor Heylen Vastgoed en de drie superlaureaten of de Junior Journalisten kregen bovendien een gesigneerd boek van schrijfster Kirsten Van Lierde die voor de jongeren kwam vertellen over het schrijverschap. 
 
Tegenover het zestigtal aanwezigen, waaronder alle laureaten, ouders en grootouders, leraars en directies van scholen, en schepen Jan Michielsen, ontkende Guy Tegenbos, voorzitter van het Davidsfonds-Herentals en voorzitter van de jury, de theorie dat onze jongeren niet meer kunnen schrijven.

Guy Tegenbos : 'Ze kunnen het nog wél'

"Ze kunnen het nog wél. De opdracht was: schrijf een verhaal over 2030; en wat bleek?    Ze konden een verhaal construeren met een spanningsboog, ze konden de nieuwe technologie geloofwaardig beschrijven, ze konden de emoties en grillen van mensen in taal omzetten, de conflicten tussen generaties beschrijven. Enzovoort.

Op die jonge leeftijd is dat een prestatie. Kunnen ze nog bijleren? Zeer zeker. Ook inzake taal en spelling? Zeer zeker. Daarvoor gaan ze ook naar school."
 
Schepen Jan Michielsen (Cultuur) dankte de leraars en directies die aanwezig waren en die zich inspannen om deze jonge talenten en schrijfdiamanten verder te slijpen.'

Foto's : De Junior Journalist-wedstrijd van Davidsfonds-Herentals en Davidsfonds-Noorderwijk/Morkhoven) die vanmiddag plaats had in de Muziekacademie in de Hikstraat met een fijne muzikale  opluistering door de Koperklas van Koen Van Hove.   Met de 14 laureaten, en de coördinator van de wedstrijd, Jef Haest. Op de laatste foto staat jeugdschrijfster Kirsten Van Lierde die voor de jongeren vertelde over het schrijverschap / foto's GT/NNieuws.