'Eerlijk? Ik vind het ontstaan van nieuw leven, de groei van een vruchtje tot de geboorte van een kind nog altijd ongelooflijk fascinerend! Want er is toch niets mooiers op de hele wereld?' Aan het woord is Mieke Geyskens, diensthoofd gynaecologie en verloskunde van het AZ Herentals, maar ook vrouw en moeder van 4.

Haar levensverhaal in elk van deze rollen vertelt ze in het boek Nieuw leven, over verlangen, vervulling, verlies en goede zorg.

Hoe staat een arts, en meer bepaald een gynaecoloog, tegenover een fertiliteitsbehandeling? Of een afbreking van een zwangerschap? Is dat anders wanneer ze zelf moeder is? Kan ze haar patiënten beter helpen bij een miskraam, wanneer ze dit zelf ook ervaren heeft?

Vanuit haar eigen ervaringen lezen we het verhaal van dr. Mieke Geyskens, waarbij alle facetten van het krijgen van een kind aan bod komen: zwanger raken, de 9 maanden, de bevalling, maar ook het verlies van een kind.

'De lezer leert mij als persoon beter kennen. Niet alleen als arts, maar vooral ook als moeder en vrouw. Want die rollen kan je toch nooit volledig scheiden in je werk. Wat je meemaakt in je privéleven, neem je mee en gebruik je in je werk als gynaecoloog. Er staan wel wat persoonlijke zaken in.

Wie dicht bij mij staat, zoals mijn tweelingzus, zal niet veel nieuws ontdekken. Wellicht zal zelfs zij inzien dat bepaalde gebeurtenissen uit mijn leven een grotere impact gehad hebben dan ze dacht.'

'Dit is mijn verhaal, met mijn meningen en overtuigingen. Wat niet wil zeggen dat deze overtuigingen per definitie de juiste zijn, want ik wil niemand kwetsen of schofferen. Zo heb ik het er als moeder moeilijk mee om te begrijpen waarom iemand geen kinderen wilt. Want er is toch niets mooiers op de hele wereld?

Dus waarom zou iemand dit willen missen? Maar als arts en als mens respecteer ik de mening van andere mensen. Soms kan het ook verstandiger zijn om niet aan kinderen te beginnen. Daarom heb ik wel geprobeerd om mijn mening te nuanceren.'

Koen Jordens is diegene die het verhaal van Mieke heeft neergeschreven. 'Wij hebben elkaar in onze jeugd leren kennen. In 1997 heb ik als assistent de zoon van Koen mee op de wereld helpen zetten. Daar begint het boek mee. Het boek eindigt dan weer met de geboorte van Koens tweede zoon in 2016 in AZ Herentals.

Tussen die twee geboortes hebben Koen en ik vaak diepgaande gesprekken gehad over kinderen krijgen en over het leven zelf. Vanuit zijn beroep als geestelijk verzorger in het Catharinaziekenhuis is hij meer geïnteresseerd in het ethische van mijn beroep dan in het puur medische.  En zo is dus de dubbele insteek voor het boek ontstaan.'

In Nieuw leven wordt elk van de fasen van een zwangerschap niet alleen belicht vanuit de ervaringen van Mieke Geyskens, maar krijg je daarnaast telkens een ethische, medische of wetenschappelijke reflectie door andere zorgprofessionals.

Zo kaderen deze externe klankborden het persoonlijke verhaal in een ruimer perspectief, waardoor dit boek ook een inkijk geeft in de dilemma's waar artsen voor staan en hoe ze, naast voor hun patiënten, ook voor zichzelf moeten zorgen.

Nieuw leven. Over verlangen, vervulling, verlies en goede zorg door Mieke Geyskens en Koen Jordens (red.) is uitgegeven bij Garant, 19,95 euro, 141 p. Het is te verkrijgen via de website van Garant en Bol.com.