De afgelopen jaren waren er weinig gelegenheden om het peterschap van de gemeente Kasterlee over 3Para inhoud te geven. Zo werd het tweejaarlijkse Peterconcert verschoven van 2022 naar 2023.

Nu doet zich de kans voor om met een aanplantactie zowel het peterschap als het klimaatbeleid van de gemeente Kasterlee in één actie te combineren. Over het militair domein loopt het Gaillypad dat een belangrijke toeristisch-recreatieve functie vervult.

Om inkijk in het militair domein tegen te gaan, wordt een haag aangeplant.

Voor Defensie wordt het punt van de storende inkijk weggewerkt en voor de gemeente maakt dit het behoud van de recreatieve doorgang over het Gaillypad mogelijk. Een win-winsituatie voor beiden dus. Tegelijk is het een doelstelling van de gemeente om bijkomend bomen en struiken te planten op ons grondgebied.

Defensie graaft de sleuven en plantgaten. De gemeentelijke technische dienst zorgt voor het plantgoed en het aanplanten.

"De oorlog in Oekraïne drukt de civiele gemeenschap met de neus op de feiten van het belang van een sterke Defensie voor onze vrijheid, onze democratie en onze manier van leven," zegt burgemeester Ward Kennes.

De burgemeester zal ook persoonlijk assisteren bij het aanplanten, samen met majoor Filip Bonnez.