Je kan vanaf dit weekend in Brasserie De Kroon op de Markt in Herenthout haringhaai op het menu vinden. Een delicatesse die exclusief in Herenthout kan verorberd worden.





Woensdagvoormiddag kreeg de haai in Herenthout heel wat bekijks. Kristof Raets (28) zaakvoerder van De Kroon en rasechte stoeter : 'Haringhaai of ook neushaai genoemd, lijkt sterk op tonijn of zacht kalfsvlees.  Het is een delicatesse.  We organiseren een wedstrijd op resto.be.  De Kroon geeft er 250 gratis menu's weg.'

Walter Arijs zaakvoerder van Arijs N.V. uit Herentals : 'De haringhaai wordt zo genoemd, omdat hij als prooi meestal haringen eet. In feite is het een alleseter die zowel in de Atlantische - als in de Indische Oceaan en de Middellandse en Oostzee voorkomt.  Hij kan tot 200 kg wegen.  Deze haai weegt zo'n 70 kg,  1,5 m lang en is dus nog jong. Hij is in de netten verzeild geraakt van de haringvissers in de buurt van Denemarken. 

De haringhaai wordt beschouwd als potentieel gevaar voor duikers wegens zijn grootte en activiteit, maar er zijn geen of zeer weinig aanvallen op mensen of boten geweest. Het dier is in staat om iemand te verwonden, maar is niet dodelijk.

De haringhaai staat als kwetsbaar op de internationale  lijst van de IUCN. Dit exemplaar was al dood bij de vangst', aldus Walter Arijs.

Verslag en beelden Guy Verellen / Nnieuws.