Zaterdag 27 februari kunnen 200 jongeren op HAAI!TECH experimenteren met wetenschap en techniek. In interactieve workshops proeven ze van bouw, houtbewerking, mechanica, elektriciteit, elektronica en chemie. Jongeren met talent of interesse voor deze domeinen en hun ouders krijgen alle informatie over de studierichtingen die daarbij aansluiten. Voor het eerst gaat HAAI!TECH door in Geel. Deze editie was in een mum van tijd volzet.

Jongeren die voor een studiekeuze staan, weten vaak niet waar ze moeten zoeken naar informatie. Welke studierichtingen bestaan er? Wat houdt elke richting in? Welke studierichting ligt in de lijn van wat mij boeit, mijn capaciteiten en mijn ambities? HAAI!TECH biedt antwoorden op deze vragen en haalt de vooroordelen over technische studies onderuit. Ook ouders krijgen alle informatie over mogelijke opleidingen in wetenschap en technologie.

Workshops

Jongeren van 10 tot 14 jaar kunnen deelnemen aan 4 van deze workshops en hun talenten ontdekken:

Chemie: Elektriciteit opwekken of kleuren mengen, met chemie kan alles!Mechanica: Tover een mechanische constructie om tot een bloemenvaasje.Hout: Maak een 'docking station' met versterker voor je telefoon.Bouw: Ontwerp en bouw je eigen spaghettibrug. Wie maakt de sterkste?Elektriciteit: 'Bibberen onder spanning', durf jij het aan?Elektronica: Ontdek LED-technologie in verschillende toepassingen. Beam me up Scotty!

Jongere broers en zussen kunnen eveneens toffe activiteiten rond techniek beleven. Voor de ouders is er infosessie waar ze alle vragen rond technische studiemogelijkheden kunnen stellen.

Enkele getuigenissen

"Nu ben ik er wel van overtuigd dat een technische studierichting voor mijn kinderen geen minderwaardige keuze is. Jammer van het waterval-effect en het feit dat het hardnekkig in het hoofd van de mensen blijft hangen."

"Ik ben vrij zeker dat, als ik op die leeftijd aan een dergelijk initiatief had kunnen deelnemen, mijn studiekeuze er totaal anders had uitgezien."

"Een heel groot compliment voor de organisatie van deze dag! Alles was tot in de puntjes verzorgd en de uitleg die we kregen, deed ons de bomen weer door het bos zien. Vóór deze dag hadden we qua schoolkeuze een beetje voor de 'gemakkelijkheidsoplossing' gekozen, beseffen we nu: "Wat is haalbaar met openbaar vervoer? Nu kijken we anders naar technische scholen en zoeken we gerichter naar de juiste opleiding. Daar heeft vooral de sessie voor ouders toe bijgedragen."

Praktisch

HAAI!TECH vindt plaats in De Waai, Werft 28 te Geel.

Zaterdag 27 februari 2016 | van 10u tot 13u | van 14u tot 17u

Deelname is gratis.

Meer info en inschrijven via www.talentenfabriek.be/haai-tech-kempen (volzet)

De pers is van harte welkom op deze HAAI!TECH.

Beelden van 200 jongeren tussen 10 en 14 jaar zijn actief bezig met wetenschappen en techniek via toffe workshops.

Gesprekken met ouders over studiekeuze

Informatie over het lokale studieaanbod in de Kempen

Samenwerken met lokale partners

HAAI!TECH wordt georganiseerd door Talentenfabriek, job- en opleidingspunt voor de industrie in Antwerpen. Talentenfabriek is een partnerschap van de provincie Antwerpen, de stad Antwerpen, VDAB, Vlaanderen, Co-valent en FTMA –VIBAM- ANTTEC. HAAI!TECH wordt voor het eerst georganiseerd in de regio Geel, met de steun van BASF Antwerpen, Volta en de Stad Geel. Vrijwillige leerkrachten en leerlingen van KOGEKA Geel, KA Geel en docenten en studenten van Thomas More werken mee aan deze inspirerende en informatieve dag.