Zaterdag 20 september vindt de 4e editie van de Monument- en Biermarathon en de 19e editie van de Monumentenloop plaats in Vorselaar. De Vorselaarse Kasteellopers willen via deze weg graag een warme oproep doen om in te schrijven voor deze prachtige natuurloop langsheen monumentale bezienswaardigheden.

De Monument- en Biermarathon is overigens uniek in Europa omdat er aan elke bevoorrading bierproevertjes ter beschikking zijn. Deze marathon wordt om de twee jaar georganiseerd.

'Hachimaki Louis’ loopt zijn 200e marathon

Uniek aan deze 4e editie van de Monument- en Biermarathon is dat ‘Hachimaki Louis’, beter gekend als Louis Hufkens, er zijn 200e marathon zal lopen ten voordele van Artsen Zonder Grenzen. Deze bijnaam kreeg hij omdat hij zijn hachimaki, een Japanse hoofdband, steevast draagt sinds 1995. Dit type hoofddoek werd door Japanse kamikazepiloten in de Tweede Wereldoorlog gedragen als symbool van doorzettingsvermogen.

Dat is ook meteen de reden waarom Louis de hachimaki zo waardevol vindt en het bijgevolg zijn talisman is geworden.

Sportieveling Louis reageert: “In 1995 was een warme oproep van de Sporters voor Artsen Zonder Grenzen de aanzet om mijn eerste marathon te gaan lopen in Hawaï en op die manier mee te helpen aan de sponsoractie. Oorspronkelijk dacht ik dat dat mijn eerste en laatste marathon zou zijn, maar niets bleek minder waar. Door de verbondenheid en warmte die ik erdoor ervaar, is lopen voor de medemens en Artsen Zonder Grenzen mijn tweede leven geworden.’

Een ander interessant weetje is dat Britse marathonlopers Dave en Linda Major eveneens van de partij zullen zijn. Dit sportieve koppel schreef het Guinness World Record op hun naam doordat ze als getrouwd stel samen de meeste marathons liepen: zo maar liefst 751.  Hiervan liep David er 451 en Linda 300.

Sportief evenement voor jong en oud

Doordat er heel wat verschillende loopafstanden op het programma staan, kunnen zowel jong als oud de dag op een sportieve manier doorbrengen. Zo zal het startschot van de marathon en de 28 km om 11:00 uur gegeven worden, kunnen de allerkleinsten vanaf 13:00 uur deelnemen aan de kinderlopen, vindt de 5,5 km om 14:30 uur plaats en vangt de 14 km aan om 14:35 uur.

Hoe inschrijven voor de marathon?

Tot 4 september is een voorinschrijving voor de 4e editie van de Monument- en Biermarathon mogelijk op de website www.kasteellopers.be. Bij deze voorinschrijving betaal je 25 euro en heb je recht op een gepersonaliseerd nummer en unieke kunstmedaille. Ter plaatse betaal je 30 euro inschrijvingsgeld. Van dit inschrijvingsgeld gaat 2,50 euro integraal naar Artsen Zonder Grenzen.

Aarzel niet om je in te schrijven voor dit unieke sportgebeuren. Iedereen is hartelijk welkom op zaterdag 20 september aan Evenementenhal De Dreef in Vorselaar.  Een aanrader.  

Foto's en redactie Hanne Geudens / Nnieuws.