U bent hier

(Halfjaarlijks) evaluatiegesprek binnenkort? 3 tips!

Nationaal | Vlaanderen
25.06.2020 - 08.10u
Door: Lex Verellen

Misschien zie je een beetje op tegen je (halfjaarlijks) evaluatiegesprek. Je krijgt vast dingen te horen die je beter kunt doen.

Maar zo´n gesprek heeft vooral veel positieve kanten. Het biedt je de mogelijkheid om te benadrukken wat je de voorbije maanden gerealiseerd hebt, hoe je van waarde bent voor je werkgever en te herhalen wat je doelen en ambities zijn. Je kan met je manager overleggen hoe je kan groeien binnen de organisatie en op die manier je carrièreplan uitbouwen.

Dankzij deze 3 tips van staffing specialist Walters People haal je het meeste uit je volgend evaluatiegesprek.

Tip 1: Bereid je goed voor

Het is belangrijk dat je goed voorbereid het evaluatiegesprek ingaat. Zorg dat je concrete voorbeelden kan geven van wat je het afgelopen jaar bereikt hebt en welke vaardigheden je verbeterd hebt sinds je vorige evaluatie.

Schrik niet als je manager voorbeelden geeft van dingen die beter kunnen. Als er geen voorbeelden zijn van dingen zijn die beter kunnen dan betekent dit meestal dat je onder je niveau werkt, dus zie het als een kans om nieuwe dingen te leren en jezelf verder te ontwikkelen.

Tip 2: Weet wat je wil bereiken

Denk na over wat jij uit het gesprek wil halen dat je carrière of de relatie met je werkgever ten goede zal komen. Wat zijn je doelen voor de volgende maanden en de komende vijf jaar en hoe kan je werkgever je helpen om deze te bereiken? Bekijk de mogelijkheden voor trainingen of cursussen die je vaardigheden verbeteren of verbreden.

Als je ideeën hebt over het verdiepen of uitbreiden van je functie, dan is je evaluatiegesprek het juiste moment om deze op tafel te leggen. Misschien zijn er nieuwe projecten waarvoor jij de verantwoordelijkheid op jou kan nemen, processen die je kan verbeteren of leidinggevende taken die je kan overnemen van je manager?

Zo'n evaluatiegesprek is een uitgelezen kans om je manager te laten zien dat je gemotiveerd en initiatiefrijk bent, en klaar voor meer verantwoordelijkheid.

Tip 3: Baseer je op feiten

Hou in gedachten dat een evaluatiegesprek een zakelijk gesprek is. Blijf daarom altijd professioneel in je manier van communiceren, hoe het gesprek ook loopt. Noem alleen feitelijke argumenten bij het bespreken van een salarisverhoging of promotie. Welke eisen worden gesteld om deze te krijgen, en op welke manier voldoe jij aan deze eisen?

Er horen geen verrassingen te zijn tijdens een evaluatiegesprek. Niet voor jou en niet voor je manager.

Krop frustraties niet op tot het moment van dit gesprek, maar ga gedurende het jaar het gesprek met je manager aan als er problemen zijn. Je evaluatiegesprek moet een samenvatting en evaluatie zijn van zaken die het afgelopen jaar gebeurd en besproken zijn.

Het evaluatiegesprek hoort een positieve ervaring te zijn voor zowel jou als je manager. Het geeft jullie de gelegenheid om rustig en open te bespreken hoe je ervoor staat en wat je mogelijkheden voor de toekomst zijn.

Zo kan je met nieuwe energie aan de slag met concrete doelen en voel je je gewaardeerd voor je prestaties van de voorbije periode.

imageMeer nieuws

HYC - Chiefs Leuven : 11-5 - herbekijk

Herentals | Nationaal | Vlaanderen 17.10.2021 - 18.24u

Voetbaluitslagen Neteland Kempen

Kempen regio | Neteland 17.10.2021 - 17.57u

Krijgen ook kinderen tussen 5 en 11 jaar binnenkort een coronavaccin? Pfizer dient alvast aanvraag in

Internationaal | Nationaal | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 17.10.2021 - 10.22u

Lierse Kempenzonen keert met nederlaag terug uit Virton : 2-1

Lier regio | Nationaal 16.10.2021 - 22.45u

Voetbaluitslagen Kempen Neteland zaterdag

Voetbaluitslagen Kempen Neteland zaterdag
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 16.10.2021 - 22.39u

Eva De Bleeker : 'We moeten onze kinderen beter beschermen op TikTok'

Eva De Bleeker : 'We moeten onze kinderen beter beschermen op TikTok'
Internationaal | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 16.10.2021 - 17.59u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto