't Gerief uit Herentals is stevig op zoek naar huishoudhulpen. Niet alle mensen beschikken over alle basisvaardigheden om te starten als huishoudhulp. Om ook hen extra kansen te bieden, besloot 't Gerief samen te werken met VDAB en organiseerde de opleiding 'particulier schoonmaken'.

'Met 7 kandidaten werd er in november gestart en vandaag werden de diploma's uitgereikt tijdens een heus afstudeerfeestje', zegt directeur Hans Bouwen.

Hans Bouwen : 'Een onderschat beroep'

'6 kandidaten mochten vandaag hun diploma feestelijk in ontvangst nemen. En bij dat diploma, hoort ook een vast contract waardoor ze binnenkort aan de slag kunnen bij klanten van 't Gerief.

De kandidaten die de cursus positief afrondden, kregen hun getuigschrift en een vast contract. Binta Barry Jonathan Vandorpe, Isabelle Ndenderi, Mariame Kourouma, Rubin Mary Ann Anthonypillai en Alexander Boateng zijn helemaal klaar om de panden van hun klanten te poetsen en te helpen met huishoudelijke klussen.'

'De meeste kandidaten waren erg gemotiveerd, hun leergierigheid is groot', zegt Cathy Bos, jobcoach bij 't Gerief. 'Ik denk dat het vaak wordt onderschat wat een huishoudhulp allemaal moet kennen en kunnen. Huishoudhulpen moeten zelfstandig kunnen werken, planning maken, werk inschatten.

Ook de technische kennis wordt steeds uitgebreider met een veelheid aan verschillende vloeren en oppervlakken, producten en materialen. Als een huishoudhulp eenmaal is gestart en routine heeft gevonden bij een klant, dan loopt het meestal wel goed.

Maar de eerste weken bij een nieuw gezin, ja dat vraagt best wel inwerktijd, net zoals bij elke andere job.'

'Nog steeds op zoek naar kandidaten'

't Gerief zoekt nog steeds huishoudhulpen die willen poetsen bij mensen thuis. 'We begrijpen dat mensen bij de start hierin meer ondersteuning nodig zullen hebben dan vroeger het geval was.

We merken dat er een andere groep mensen, met minder ervaring maar evenveel goesting, op de arbeidsmarkt komt. Voor ons is het evident dat we hen begeleiden waar mogelijk.

Voor niet-Nederlandstalige mensen hebben we bijvoorbeeld een 'taalcoaching-traject', vertelt directeur Hans Bouwen. 'In het voorjaar organiseren we opnieuw de opleiding 'particulier schoonmaken'.

Dus iedereen die zin heeft om te werken als huishoudhulp, is zeer welkom om te solliciteren. Beschik je over voldoende vaardigheden, mag je onmiddellijk aan de slag, en anders kan je deelnemen aan deze gratis opleiding.'

't Gerief in een notendop

't Gerief is een sociaal economisch dienstenbedrijf, bestuurd door de OCMW's van Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Kasterlee, Lille, Olen en Vorselaar. De meer dan 350 medewerkers werken in de dienst huishoudhulp of in één van de vier strijkateliers.

't Gerief onderscheidt zich door een positief en waarderend personeelsbeleid: gelukkige medewerkers zorgen voor tevreden klanten.
tel. 014 28 57 44 - www.tgerief.be