Tienkamper Hans Van Alphen werd donderdag tijdens een verkiezingsshow in De Zuiderkroon in Antwerpen uitgeroepen tot ‘Sportfiguur van de provincie Antwerpen’ van 2012.

Van de 10 genomineerden behaalde hij het meeste aantal stemmen uit drie stemrondes. Hij volgt hiermee snowboarder Seppe Smits op de erelijst op.

Als trofee ontving hij een diamant uit handen van provinciegouverneur Cathy Berx en Willy Henneuse van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC). Anak Verhoeven kreeg de titel van ‘Beloftevolle jongere‘.

Voetballer Vic Mees werd in memoriam  geroemd voor zijn indrukwekkende sportcarrière.

Peter Genyn werd verkozen tot ‘Verdienstelijke G-sporter van het jaar’. Meer dan 600 aanwezigen woonden de sportshow bij.
 
 
De 31-jarige Hans Van Alphen mag zich een jaar lang ‘Sportfiguur van de provincie Antwerpen’ noemen. De tienkamper kreeg het meeste aantal stemmen achter zijn naam na drie stemrondes: een publieksvoting, de vak- en persjury en de stemmen van de 10 genomineerden zelf.

Seppe Smits (snowboard) en Kevin Pauwels (veldrijden) werden respectievelijk tweede en derde in de eindstand. Van Alphen ontving de trofee op basis van zijn indrukwekkende prestaties in 2012, waaronder zijn opmerkelijke vierde plaats tijdens de Olympische Spelen in Londen. Bovendien schreef hij het officieuze wereldkampioenschap in het Oostenrijkse Götzis op zijn naam.

Van Alphen reageert opgetogen: “De titel van Sportfiguur van de provincie Antwerpen is een mooie erkenning. Zeker als je bekijkt welke andere genomineerden er in het lijstje stonden.”
 
‘Beloftevolle jongere 2011: Anak Verhoeven 
Muurklimster Anak verhoeven kreeg de trofee voor ‘Beloftevolle jongere’. Zij won in deze categorie voor Aurélie De Ryck (atletiek) en Robin Marien (waterski).

Anak Verhoeven presteerde het afgelopen jaar op een hoog niveau en behaalde onder andere een zilveren medaille op het WK én een bronzen medaille op het EK jeugd. Verhoeven kreeg als trofee een cheque ter waarde van 1.250 euro geschonken door de provincie Antwerpen.

Peter Genyn ‘Verdienstelijke G-sporter van het jaar’
Dit jaar werd voor de tweede maal ook een verdienstelijke G-sporter in de kijker gezet. De provincie Antwerpen vindt het ontzettend belangrijk dat personen met een handicap alle kansen krijgen om kwaliteitsvol en duurzaam te kunnen sporten.

Mede dankzij het provinciale sportbeleid zit sport voor personen met een handicap in de lift. Momenteel telt de provincie Antwerpen maar liefst 216 G-sportclubs, geen enkele provincie in Vlaanderen doet beter. Kevin De Loght (atletiek), Peter Genyn (rugby) en Rob Nicasi (wielrennen) waren de drie genomineerden. Uiteindelijk ging Peter Genyn met de cheque van 1.250 euro aan de haal voor zijn prestaties. Hij nam onder andere deel aan de Paralympische Spelen in Londen.
 
Vic Mees ontvangt ‘Lifetime Achievement Award’
De zoon van Vic Mees mocht in naam van zijn vader en gewezen topvoetballer Vic Mees in memoriam de ‘Lifetime Achievement Award’ in ontvangst nemen uit handen van Ludo Dielis.

Vic Mees mag terugkijken op een  uitzonderlijke en indrukwekkende sportcarrière. Zo speelde hij zijn hele carrière in het shirt van Antwerp FC, goed voor maar liefst 649 wedstrijden. ‘Mister Antwerp’ behaalde de Gouden Schoen in 1956 en wist 68 caps te verzamelen voor de Rode Duivels. 
 
Gedeputeerde voor sport Bruno Peeters kan zich vinden in het eindresultaat: “De uitzonderlijke prestatie van Hans Van Alphen in Londen was een prachtig sluitstuk voor zijn ijzersterke seizoen. Als tienkamper is hij bovendien een bijzonder veelzijdig atleet. Voor mij is hij dan ook een terechte winnaar. De prijs voor Anak Verhoeven is ook verdiend, want met haar prestaties bij de jeugd toonde ze haar grote potentieel. Ik verwacht grootse dingen van haar. Peter Genyn is dan weer de vaandeldrager van onze succesvolle nationale ploeg rolstoelrugby. De ploeg kon niet stunten in Londen, maar speelt al jaren mee aan de Europese top. Ik hoop dat Peter als voorbeeld kan dienen voor toekomstige G-sporters. De award voor Vic Mees is ten slotte een passend eerbetoon aan een Antwerps monument. De provincie Antwerpen wil zo postuum haar respect betuigen voor de indrukwekkende carrière van deze grote voetballer.”
 
De organisatie van de ‘Sportfiguur van de provincie Antwerpen’ is een initiatief van het Autonoom Provinciebedrijf Sport (APB Sport) van de provincie Antwerpen, de regionale zenders ATV en RTV, radiozender Radio 2 en met de steun van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC).
 
Foto : Van links naar rechts: Hans Van Alphen, Peter Genyn, Cathy Berx en Anak Verhoeven.