Het Hasseltse bedrijf The Zoo heeft op een week tijd 103.000 FFP2-mondmaskers naar België gehaald. De komende dagen stijgt dat aantal nog naar 500.000 stuks. Het ZOL in Genk heeft donderdagavond een levering van 15.000 maskers ontvangen.

Ook onder meer het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, het OPZ Geel en het Wit-Gele Kruis Limburg kregen een lading maskers binnen. "Daar kunnen wij als ziekenhuis bijna drie weken mee verder", zegt ZOL-woordvoerder Jurgen Ritzen.

Het ZOL kwam in zijn zoektocht naar mondmaskers terecht bij Bart Jacobs van IT-bedrijf The Zoo, die de FFP2-maskers naar ons land wist te halen en te verdelen. Sam Peys, zaakvoerder van RGB LED Lighting Technologies, nam de logistiek voor zijn rekening.

"Onze aankoopdienst en directie zijn fors aan het pushen om mo ndmaskers te zoeken. Iedereen moet nu zijn eigen netwerken aansporen, maar we proberen ook solidair te zijn met andere ziekenhuizen", zegt Ritzen.

De maskers zijn de enige die efficiënt zijn, maar daardoor ook moeilijk leverbaar zijn. "Gezien onder meer de zelfstandige thuisverpleging, rusthuizen, psychiatrische instellingen en tandartsen zelf hun materiaal moeten voorzien, ben ik in gang geschoten, want voor hen is door de overheid niet veel geregeld", legt Jacobs uit.

"We hebben vorige donderdag beslist dat we het zouden doen en deze donderdag was de eerste levering van 103.000 stuks een feit."

Er worden intussen enorme prijzen gevraagd voor de mondmaskers. "Als je ze privé wil aankopen, zitten er ook een hoop charlatans tussen. Onze enige echte kost is transport, omdat we daar heel zeker wilden zijn", vertelt Jacobs. "Het is ook belangrijk dat de maskers getest en goedgekeurd zijn."

Door de situatie in de VS zal het steeds moeilijker worden om mondmaskers te krijgen.

"In Amerika evolueren ze stilaan naar een rampzalige situatie. Als Trump de grote middelen inzet, kopen de Amerikanen heel de markt op", stelt Ritzen. "Wat mondmaskers betreft, kunnen wij nu even ademhalen, maar niet om de hele crisis door te komen. We zoeken ook ander materiaal zoals pakken en handschoenen." (Belga)