Bij Janssen Pharmaceutica in Beerse verzamelen 150 ondernemers en stakeholders voor de officiële start van het Health & Care Network Kempen.

Dit regionale netwerk versterkt het ondernemerschap en stimuleert samenwerkingen in het domein van health & care. 'Het doel is de zorginnovatie in de Kempen een boost geven én onze regio internationaal op de kaart zetten', zeggen de initiatiefnemers.

De health & care sector is de jongste jaren in volle transformatie.

De uitdagingen worden steeds groter en de oplossingen kunnen niet langer enkel uit de sector zelf komen. 'Het ondernemerschap wint aan belang', vertelt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Kempen en woordvoerder Ondernemerschap van het Health & Care Network Kempen.

'In de regio Kempen ontwikkelen we heel wat innovaties, bijvoorbeeld rond gepersonaliseerde zorg, revalidatietechnologie, langer thuis wonen, e-health, big data, noem maar op. Maar zonder de juiste steun uit het bedrijfsleven zijn deze projecten niet realiseerbaar. Daarom moeten we de krachten bundelen. Vertegenwoordigers uit de zorgsector, ondernemers, het onderwijs, de kennisinstellingen en de politiek moeten met één stem kunnen spreken. Alleen zo kunnen we vernieuwingen in de sector stimuleren en de kansen op succes verhogen.'

Investeren in gezondheid is investeren in economie

8  regionale spelers – Voka – KvK Kempen, LiCalab, Innovatiecentrum Antwerpen, AZ Herentals, VanRoey.be, Thomas More, Provincie Antwerpen en Streekplatform Kempen – nemen daarom het initiatief om het Health & Care Network Kempen op te richten.

Dit netwerk past binnen het ecosysteemactieplan van het Streekplatform Kempen en houdt rekening met de afspraken die gemaakt zijn binnen de pijler "Ondernemen, Innoveren en Internationaliseren" van het Streekplatform.

'Met behulp van een aantal co-creatiesessies tekenden we de krijtlijnen af waarbinnen het netwerk actief moet zijn', legt Rudy Van Ballaer, algemeen directeur AZ Herentals en woordvoerder Zorgsector van het Health & Care Network Kempen uit.  (foto)

'De insteek is dat investeren in de gezondheidszorg niet alleen goed is voor het algemeen welzijn, maar ook voor de economie. Uit studies blijkt dat elke euro die je slim investeert in gezondheid, op termijn 2 euro oplevert voor de economie. Wanneer we de troeven van onze regio - unieke know-how in onze kennisinstellingen, talentvolle ondernemers en een vooruitstrevende zorg en welzijnssector – maximaal willen uitspelen, moeten we dus samenwerken op verschillende niveaus en tussen verschillende sectoren.'

Samenwerking
De kracht van het Health & Care Network Kempen zit dus duidelijk in de samenwerking.

Omwille van het bovenlokale belang en omdat de doelstellingen perfect aansluiten bij haar eigen ambities, schaart ook de provincie Antwerpen zich volledig achter het dit netwerk.

Dat vertaalt zich in een financiële ondersteuning. 'Het netwerk verbindt vertegenwoordigers uit de zorgsector, ondernemers, het onderwijs, de kennisinstellingen en de politiek', zegt Peter Bellens, gedeputeerde voor Welzijn en Gezondheid en woordvoerder Overheid van het Health & Care Network Kempen.

'Als provinciebestuur zijn we ervan overtuigd dat een sterke samenwerking tussen innovatief ondernemerschap, kennisinstellingen en de zorg- en welzijnssector zal leiden tot een future-proof, kwaliteitsvolle health & care waar de hele de Kempen, maar ook de rest van de provincie Antwerpen, zelfs Vlaanderen en Europa, baat bij hebben.'

Beelden KH Voka / NNieuws.