In het Frans Masereelcentrum in Kasterlee loopt  het project "Facebag". "Facebag" leert je meer over de meest populaire grafische techniek : zeefdruk.  In de Westerse wereld was zeefdruk enorm populair in het begin van de 20ste eeuw. De meest gekende werken zijn wellicht de creaties van Andy Warhol in de jaren '60. Denk maar aan de portretten van Marylin Monroe en de afbeeldingen van Cambell's Soup.
Aangezien het mogelijk is om op verschillende ondergronden te drukken (papier, plastiek, textiel, enz...) blijft het een veelgebruikte techniek.
 
Bij "Facebag" geven de kunstenaars Maria Lukomska en Michal Waligora de bezoekers de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met het zeefdrukken. Ze geven ook tekst en uitleg aan het ganse proces dat er aan voorafgaat.  Ondergetekende nam de proef op de som en stuurde een foto in die hij daarna is het Frans Masereelcentrum zelf mocht komen afdrukken. Het resultaat was verbluffend.
Wil je zelf ook nog deelnemen aan "Facebag" ? Stuur de foto die je wil printen naar facebagkasterlee@gmail.com en maak een afspraak om in het Frans Masereelcentrum te komen zeefdrukken.
 
Zo kan je zelf meer leren over het zeefdrukken en maak je je eigen "Facebag" met professionele hulp wanneer nodig. Je gaat daarna naar huis met een uniek eigen kunstwerk.
Deelnemen kan nog tot en met aanstaande donderdag maar let wel, de plaatsen zijn beperkt. Tekst : Jo Stoop / N / foto's : Michal Waligora.