U bent hier

Hedendaagse kunst in St.-Waldetrudiskerk : 'Werken van Barmhartigheid'

Herentals
17.03.2016 - 20.09u
Door: Herman Gezelle

Studenten van de Academie voor Beeldende Kunst stellen tentoon in de Sint-Waldetrudiskerk onder de titel Werken van Barmhartigheid.  De 7 werken van barmhartigheid, gebaseerd op de woorden van Christus zijn eeuwenlang een bron van inspiratie geweest in tal van kunstwerken en literatuur.

Naar aanleiding van het jaar van barmhartigheid stellen 7 studenten van het atelier beeldhouwkunst van de Academie van Herentals tentoon in de Sint-Waldetrudiskerk.

Hun sculpturen en ingrepen gaan een beeldende dialoog aan met de in de kerk aanwezige schilderijen met hetzelfde thema. De nieuwe en oude creaties samen, geven een interessante artistieke botsing.

Werken van Barmhartigheid is dan ook een aanrader voor al wie de kerk eens in een ander licht wil aanschouwen, en wil zien hoe oude en nieuwe kunstwerken tegenover elkaar staan in een boeiende en afwisselende tentoonstelling.

7 kunstenaressen interpreteren 7 werken van barmhartigheid

Mia Verhaert bouwt een 'levensboom' met 1000 drinkbekers.

De Boom des Levens uit het Oude Testament, komt ook voor in ontstaansmythes van verschillende culturen en godsdiensten. De boom verwijst naar het werk 'de dorstigen laven'.

Miet Vandeloo maakt een afdruk van haar eigen lichaam in aarde en verwijst hiermee naar de sterfelijkheid van het bestaan en het werk van barmhartigheid 'de doden begraven'.

Het rouwkleedje van José Willems is behangen met allerhande ex-voto's. Naast het rouwen om de dood van een geliefde staat het kleedje ook voor hoop, loutering en verdriet.

Het werk van Claire Perdaen gaat in dialoog met het werk van barmhartigheid 'de vreemdelingen herbergen'. Een koelkast is getransformeerd tot een EHBO kist en verwelkomt een vreemdeling na een zware tocht.

Het spijzen van de hongerigen wordt door Marleen Van Dingenen verbeeld in afgietsels van monden. De monden in porseleingips zijn op stoffen lapjes bevestigd.

Het zaad van het schilderij van de zaaier wordt door Marja Verlooy in de realiteit gebracht. Een tafel fungeert als kweekbak waar het graan tot groei wordt gebracht.

Het graan kan worden gebruikt voor het brood om de hongerigen te spijzen.

Myriam De Houwer bouwt een shelterachtige constructie in de kerk. Het in-situ werk refereert naar geïmproviseerde tentenkampen die tijdelijk onderdak en bescherming bieden.

De tentoonstelling WERKEN VAN BARMHARTIGHEID loopt van 27 maart tot 14 september en is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van de kerk:

Tot 25 april: op dinsdag van 14u tot 16u en zondag van 14u tot 17u

Vanaf 25 april: elke dag open van 14u tot 17u, behalve maandag en dinsdag gesloten. Finissage: zaterdag 10 september om 15u.

info: academie.beeldende.kunst@herentals.be - http://www.herentals.be/academie/kunstacademie  - http://www.facebook.com/academie.herentals

Mark Jaspers / NNieuws.

imageMeer nieuws

100 vrijwilligers nemen deel aan Trefdag

100 vrijwilligers nemen deel aan Trefdag
Mol | Neteland 22.11.2017 - 22.24u

Lilse senioren massaal op wandel

Lilse senioren massaal op wandel
Lille | Neteland 22.11.2017 - 22.14u

Fight Cards voor GLORY

Fight Cards voor GLORY
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 22.11.2017 - 22.07u

Zorginnovatie : Brug tussen ondernemerschap en zorg

Herentals | Kempen regio | Neteland 22.11.2017 - 22.02u

Bleckmann zet alle zeilen bij op Black Friday

Grobbendonk | Neteland 22.11.2017 - 21.58u

Volvo XC40 : productie 'Made in Belgium' officieel gestart in Gent

Volvo XC40 : productie 'Made in Belgium' officieel gestart in Gent
Geel | Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 22.11.2017 - 18.09u

2 rijstroken op Antwerpse ring blijven ook tijdens avondspits nog dicht

2 rijstroken op Antwerpse ring blijven ook tijdens avondspits nog dicht
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 22.11.2017 - 17.20u

Lille informeert inwoners rond huren

Lille | Neteland 22.11.2017 - 17.19u

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto