Het c) is en blijft belangrijk voor de ondersteuning van investeringen op een land- of tuinbouwbedrijf. Dat blijkt uit het nieuwe jaarrapport 2021.
In totaal werden vorig jaar voor 654 miljoen euro investeringen vooropgesteld, waarvoor, indien elke geselecteerde investering ook wordt uitgevoerd, in 123 miljoen euro steun voor voorzien wordt.
Meer dan drie kwart van de verleende steun ging naar investeringen die in hoge mate bijdragen aan de verduurzaming van de productie. Jonge landbouwers vinden ook hun weg naar de steun.
Vorig jaar werden 170 aanvragen voor opstartsteun voor jonge landbouwers goedgekeurd. Het hoogste aantal sinds 2015.
Vorig jaar hervormde Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits een aantal van de steunmaatregelen met extra aandacht voor de zogenaamde niet-productieve investeringen in het belang van milieu, biodiversiteit, waterberging en het landschap.
"We hebben vorig jaar nieuwe accenten gelegd voor steun voor land- en tuinbouwers die investeren. Er gaat meer aandacht naar zogenaamde niet productieve investeringen in het belang van milieu en klimaat, maar ook meer steun voor jonge boeren.
Vorig jaar werden bovendien 170 aanvragen voor opstartsteun aan jonge landbouwers toegekend. Dat bewijst dat veel jongeren nog steeds goesting hebben en plannen maken om aan de slag te gaan in onze Vlaamse land- en tuinbouw.
Landbouwers zijn er zich ook steeds meer van bewust dat dit op een duurzame manier moet gebeuren en dat de land- en tuinbouw bijdraagt aan de maatschappelijke doelen." Hilde Crevits
Het Vlaams Landbouw- en Investeringsfonds is een belangrijk instrument voor land- en tuinbouwers die investeringen doen op hun bedrijf. In 2021 werden door landbouwers voor 654 miljoen euro investeringen aangemeld.
Daarvan werd bijna 375 miljoen euro investeringen geselecteerd voor steun, dat zijn bijna 10.000 investeringen. Daarvoor wordt dan in 123 miljoen euro steun voorzien. West-Vlaanderen spant daarbij de kroon met 4.456 geselecteerde investeringen waarvoor in bijna 50 miljoen euro steun voorzien wordt.
Ruim een kwart van de globale steun ging naar investeringen in energiebesparing, gevolgd door investeringen in emissies en automatisering. Als je het per sector bekijkt, wordt het meest geïnvesteerd door groentetelers en melkveehouders.
Belangrijke hervormingen
Op 1 januari 2021 verhoogde Vlaams minister Hilde Crevits de meest duurzame investeringen (steuncategorieën voor 30% en 40%) voor jonge landbouwers met 10%. Het gaat bijvoorbeeld over warmtepompen, warmterecuperatiesystemen, koematrassen met focus op bovenwettelijk dierenwelzijn, precisielandbouw enz.
Ook de regelgeving rond de zogenaamde niet-productieve investeringen werd in de loop van 2021 aangepast met een uitbreiding van subsidies voor maatregelen die het klimaat en het milieu ten goede komen.
Het gevolg was een echte boost van het aantal investeringen met een maatschappelijke meerwaarde o.a. voor het milieu, biodiversiteit, waterberging en voor het landschap.
Er werden 1.132 investeringen geselecteerd, die op meer dan 5 miljoen euro steun kunnen rekenen. Vlaanderen anticipeert op die manier op het nieuwe Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dat vanaf 2023 meer aandacht vraagt voor die thema's.
In 2021 werden ook weer heel wat projecten ingediend voor innovatieve investeringen, zoals zeekraalteelt in een zilte verticale landbouw, het recupereren van nutriënten uit groentestromen voor varkensvoeder, een mobiele eiwittoaster voor circulaire bedrijfsvoering in de akkerbouw en de rundveesector, enz.'
Foto K. Van Looveren BioForum.
Vlaamse boeren doen meer dan lekker voedsel produceren alleen. Het zijn ook veelzijdige ondernemers die ons unieke Vlaamse landschap mee vorm geven.
Tijd dus voor een lofzang aan onze Vlaamse boeren en tuinders. Deze zomer brengt #Boerentrots samen met twee street artists een kleurrijke ode aan onze boeren.
Via twee prachtige muurschilderingen in Antwerpen en Gent tonen ze de producten die onze boeren lokaal telen en de adembenemende landschappen die ze elke dag mee vormgeven.
De politie van Antwerpen heeft zes twintigers opgepakt die verdacht worden van phishing.
De bende verstuurde duizenden berichten in naam van Itsme, banken en overheidsinstanties en maakte vermoedelijk honderdduizenden euro's buit bij tientallen slachtoffers.
Opvallend: een van de verdachten werkte een tijdje als contacttracer en misbruikte haar positie om vertrouwelijke gegevens van potentiële slachtoffers te bemachtigen. (VRTNWS)
Melikan Kuçam, het voormalige Mechelse N-VA-gemeenteraadslid, is ook in beroep veroordeeld voor mensensmokkel en passieve omkoping.
In beroep krijgt hij wel strafvermindering: 5 jaar effectief in plaats van 8 jaar. De geldboete die hij moet betalen wordt ook verlaagd: van 696.000 euro naar 48.000 euro.
VanRoey.be en Fortino Capital Partners (“Fortino”) kondigen vandaag aan dat investeringsbedrijf Fortino een belang heeft genomen in VanRoey.be.
Het management heeft in Fortino de partij gevonden om de groeiambities kracht bij te zetten en samen VanRoey.be verder uit te bouwen, steeds met de focus op kwalitatieve dienstverlening en klantentevredenheid.
Nog maar een jaar geleden opende de fietsbieb Nijlen de deuren in het Buurtpunt in de Kerkeblokken. En nu al gaat de fietsbieb het 100e kinderfietsje uitlenen.
Ongetwijfeld gaan er deze zomer nog heel wat kinderen het met een blij gezicht 'aftrappen' daar. Over de zomer gesproken, dan zit de fietsbieb even in de Goezo! school, 50 meter verderop in Kerkeblokken.
Een gespecialiseerde firma voert in de week van 5 juli bijkomende bodemonderzoeken uit op de locatie van het toekomstige bergbezinkingsbekken langs de Gompelbaan Mol.
Dit onderzoek geeft verder uitsluitsel over het al dan niet aanwezig zijn van asbest in de ondergrond. Het onderzoek gebeurt met specifieke veiligheidsmaatregelen. Voor omwonenden en passanten is er geen enkel risico.
Expertnetwerk Modem ontwikkelde laagdrempelige website met mogelijke oplossingen wanneer je plots niet meer kan prate.n
Daar lig je dan in het ziekenhuis met een tube in je keel en plots kan je niet meer spreken, niet meer zeggen wat je nodig hebt. Het overkwam veel patiënten de afgelopen jaren op de afdeling intensieve zorgen.
Modem, het expertnetwerk voor ondersteunende technologie aan de Thomas More hogeschool, ontwikkelde een gratis website om dat probleem op te lossen: ikkannietpraten.be.
In Ranst is een 26-jarige man uit Lier om het leven gekomen toen hij ging zwemmen in het Netekanaal aan 'Emblem-beach'. Dat zegt de lokale politie van de zone ZaRa.
De man was vanop een brug in het water gesprongen, maar kwam niet meer boven. Na een zoektocht van enkele uren werd zijn lichaam gevonden.
Zwemmen is er eigenlijk verboden, maar het wordt er meestal wel gedoogd. (VRTNWS) Foto NNieuws.
Op verschillende plaatsen in het land hebben boze boeren actie gevoerd tegen het stikstofakkoord.
Net als in Nederland is het ongenoegen bij de landbouwers en veetelers groot. Het protest verliep sereen.
Tot rellen zoals bij onze noorderburen is het niet gekomen. Tientallen boeren trokken met hun tractoren naar Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V), die luisterde naar hun grieven. (VRTNWS)
Het sportcentrum in Vorselaar heeft een divers en uitgebreid aanbod. Sporten is gezond en we willen onze inwoners zoveel mogelijk motiveren. Daarom wordt er ingespeeld op nieuwe tendensen.