Op zondag 22 september 2013 organiseert heemkring Die Swane in Heist-op-den-Berg een fietstocht n.a.v. het Jozef Weynsjaar 2013.  Weyns werd namelijk 100 jaar geleden geboren in Heist-Goor. Hij was de eerste conservator van het Openluchtmuseum Bokrijk en voorzitter van de Heistse heemkundige kring Die Swane. Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van zijn geboorte werd zowel in Heist als in het naburige Putte een heus jubileumjaar “2013″ opgezet, met tal van activiteiten, waaronder deze fietstocht.

Inspiratie voor het uitstippelen van het traject werd gehaald uit een wandelkaart, eigenhandig getekend en gepubliceerd door Weyns zelf, onder de titel Heemkundige en toeristische merkwaardigheden uit Heist en omgeving. De tocht heeft als ambitie, bij wijze van eerbetoon aan Dr. Jozef Weyns, om zoveel mogelijk mensen een onbekend stukje Heists verleden te laten ontdekken.  Onderweg wordt ook gewezen op de plaatsen die voor Weyns een bijzondere betekenis hadden. Wie graag wandelt kan zonder probleem een stuk van het traject uitkiezen om te wandelen i.p.v. te fietsen. 

Fervente quiz-fanaten kunnen onderweg enkele vragen oplossen die bij de inschrijving worden meegegeven. Van de deelnemers die alles juist hebben beantwoord ontvangen de drie die het dichtst komen bij het antwoord op de schiftingsvraag een leuke attentie, af te halen in  het heemmuseum.

Deelnemen is gratis. De volledige lengte van de fietstocht is ruim 26 km.  Een gedetailleerde wegbeschrijving en het vragenlijstje krijg je mee bij de inschrijving aan de startplaats op het Kerkplein.   Inschrijven kan vanaf 14.00 uur in heemmuseum Die Swane, Kerkplein 24, 2220 Heist-op-den-Berg.