Zuster Maria Crols van de Heemkundige Kring van Vorselaar : 'St.Carolus Borromeus is als heilige tamelijk gekend door de kerk die in Antwerpen aan hem is toegewijd.  Zijn beeld staat achteraan rechts tegen de kerkmuur vlakbij de doopvont. 

Het staat tamelijk hoog op een sokkel en boven het beeld zijn er twee engeltjes, het ene draagt een bisschopsmijter en het andere een kardinaalshoed.  Het beeld is éénkleurig bruin en mist de rechterhand.  De heilige is gekleed in lang priesterkleding met een rochet ( een tamelijk kort wit kleed afgeboord met kant, in onze tijd wordt het niet meer gebruikt) en een tamelijk lang schoudermanteltje.

Intussen heeft de aandachtige bezoeker van de kerk al kunnen vaststellen dat Carolus Borromeus niet meer eenkleurig bruin is, maar helemaal werd opgefrist door het atelier ART (Etienne en Monique Mahieu) uit Vorselaar.

Dat mocht wel voor een beeld van meer dan 250 jaar oud.

Een  door zuster Maria Crols  gedane opzoeking leert dat er een kerkrekening van Vorselaar, gedateerd in het jaar 1761/62  vermeldt dat een zekere Gaspar Moens, beeldhouwer tot Antwerpen (1698 – 1762), gewerkt heeft aan het beeld van Carolus Borromeus en dat de prijs 90 gulden, 12 stuivers bedroeg. Het beeld van Carolus Borromeus zal waarschijnlijk een van de laatste werken van deze Antwerpse meester-beeldhouwer geweest zijn.

Van dezelfde beeldhouwer bevindt zich een preekstoel uit 1750 in de O.L. Vrouwe kerk van Hoboken. Ander beeldhouwwerk van dezelfde kunstenaar vindt men in de collectie Van Herck in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen.

Over Gaspar Moens (of Moons) lezen we in Christiaan Kramm, De levens en werken der Hollandsche en Vlaamsche kunstschilders, beeldhouwers, graveurs en bouwmeesters, van den vroegsten tot op onzen tijd. Gebroeders Diederichs, Amsterdam 1857-1864 op p. 1136:

MOENS, of MOONS (Gaspar) werd, in 1698, te Antwerpen geboren, als zoon van

Antoni, en van Elisabeth Tijck, gegoede burgers aldaar.

Voor de beeldhouwkunst bestemd, genoot hij het onderwijs van n. veeremans, en later dat van van baurscheit, den Jonge, met welken meester hij mede heeft gewerkt aan de heilige kapel, in de hoofdkerk, aldaar, waarvan de eerste steen den 2. Januarij, 1750, gelegd werd. In de St. Andreas-kerk, is het beeld van den H. Cornelius, vastgehecht aan een der pilaren van de groote beuk, naast het noorden, van zijne hand. laatste werk is de Predikstoel, en, het O.L.V. Altaar in de kerk te Hoboken: want het altaar aldaar gesteld hebbende, en vermoeid naar de stad komende, werd hij door eene ziekte overvallen, die hem binnen weinige weken naar het graf sleepte. Hij werd plegtig begraven in de kerk van het klooster der Lieve-Vrouwebroederschap, in de kruisbeuk, voor het beeld van den H. Joseph, met het grafschrift:

‘d.o.m. Antoni Moens sterf 14 Julius 1715 - Elisabeth Tijck - syn huisvrauw sterf - 28 Junius 1734 - ende - Hunlieden oudsten sone - gaspar moens - Meester beeldsnyder - sterf 22 Xber 1762 aet. 64 - Deken en Busmeester - van S. Lucas kamer - Wyckmeester en - directeur der koninckl. Academie - b.v.d.s.’

Gaspar Moens is niet gehuwd geweest. Zijn erfgenamen schrijven de stamnaam Moons, en hebben die veranderd op de zerk. Zie bl. 264 van het Jaerboek der Gilde van Sint-Lucas binnen de Stad Antwerpen enz., Ibid., 1855. - De bekende schilder louis adrien françois moons zal wel tot zijn geslacht behoren.

Om de restauratie van de meer dan 250 jaar oude beeld in zijn oude glorie te vieren, wordt op 7 december aanstaande, de avondmis van 18.00 uur opgeluisterd door het ensemble Voces Aequales onder leiding van Cristel De Meulder, sopraan met aan het orgel Jan Van Mol.

Het ensemble ‘Voces Aequales’ is gegroeid uit de cursus ‘vocaal ensemble’ in de Academie voor Muziek en Woord te Hemiksem. Het ensemble bestaat uit vrouwenstemmen. Al vlug breidde de groep uit met bevriende zangeressen die ook een vocale opleiding volgen.

Het ensemble telt tussen de 12 à 16 leden en wordt indien nodig uitgebreid.

Jan Van Mol  was o.m. leraar aan het Antwerps Conservatorium en titularis-organist van de Antwerpse Sint-Pauluskerk.  Als concertorganist bereist hij vrijwel gans Europa en daarbuiten.

Hij bracht talrijke cd’s uit met portretten van minder bekende orgelcomponisten: Homelius, Oley, Beauvarlet-Charpentier, Callaerts, Miné en Corrette. Verscheidene kregen een zeer lovende kritiek in de buitenlandse vakpers

Iedereen is van harte uitgenodigd in de avondmis van 7 december aanstaande, om 18.00 uur.

Programma:

Sint-Pieters, Vorselaar

Zaterdag 7 december om 18 uur.

Met medewerking van:
Ensemble Voces Aequales
o.l.v. Cristel De Meulder, sopraan
Jan Van Mol, orgel

Intrede :

Die Himmel erzählen die Ehre Gottes – J. Haydn

Kyrie & Gloria :

Messe Brève – L. Delibes

Tussenzang :

Halleluja – J.M. Haydn

Tijdens de Offerande :

Benedictus Dominus – L. Mortelmans

Sanctus :

Messe Brève – L. Delibes

Agnus Dei :

Messe Brève – L. Delibes

Tijdens de Communie :

Panis Angelicus – P. Benoit

Slot :

The Peace of God – J. Rutter