'Na een (veel te) lange periode van Corona-stilte laat Heilige Huisjes weer van zich horen met enkele opmerkelijke activiteiten in het verschiet', zegt protagonist Bart Wynants van Heilige Huisjes.

'Doorheen culturele activiteiten willen deze Herentalse vereniging immers nog steeds het publiek op een ongedwongen manier opnieuw of dieper kennis laten maken met het Christelijk geloof.

Na twee edities die omwille van Corona werden geannuleerd werd inmiddels de draad weer opgenomen om in de zomer van 2022 opnieuw een boeiende reeks sprekers naar Herentals te laten komen om op 'De preekstoel' van de Sint-Waldetrudiskerk te komen getuigen over wat geloof en geloven voor hen vandaag de dag betekent.

Daarnaast krijgt de in juni 2020 geplande lezing van Dick Wursten met orgelmuziek door Willem Ceuleers ("Zonder Luther geen Bach") een tweede kans op vrijdag 20 mei 2022.

Op zondag 13 maart tenslotte komt musicoloog en pianist Jan Christiaens in de begijnhofkerk praten over de muziek en mystiek van Arvo Pärt en samen met violiste Judith Peersman zal hij ook enkele van zijn meest bekende werken vertolken.

Maar ook dit najaar heeft Heilige Huisjes nog een boeiende activiteit in de aanbieding, waarmee ze aansluiten op het project dat heemkring Herentaldum dit jaar heeft opgezet rond de Herentalse kapellen en kapelletjes.

Via een wandelzoektocht, een fietszoektocht en een bijhorend boekje konden velen kennismaken met de ontstaansgeschiedenis van en de vele verhalen die schuilgaan achter dit 'klein religieus erfgoed'.

Heilige Huisjes wil aan dit prachtige initiatief graag nog een staartje breien en vanuit Herentals even uitzoomen naar de geschiedenis van kapellen en kapelletjes in het algemeen en in Vlaanderen in het bijzonder.

Als docent aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KULeuven doet professor doctor Hans Geybels hoofdzakelijk onderzoek naar de geschiedenis van de religieuze volkscultuur. Hij publiceerde verschillende boeken over kerk en geloof, waaronder in 2006 "Kapellen in Vlaanderen", uitgegeven bij het Davidsfonds.

Hoe zijn onze Vlaamse kapellen ontstaan? Welke soorten zijn er? Wie wordt er allemaal vereerd? Welke mirakels hebben er plaatsgevonden? Welke rituelen spelen er zich af en waarom? Op deze en andere vragen zal Hans Geybels een antwoord formuleren op donderdag 14 oktober om 20:00 uur, in de Sint-Catharinakerk in het Begijnhof van Herentals.

De toegangsprijs bedraagt €5, te betalen aan de kassa (geen voorverkoop). Voor houders van een vrijetijdspas is de toegang gratis.