U bent hier

Heist bouwt met 2 voorstellingen verder aan Vrede

Heist op den Berg
15.09.2016 - 07.55u
Door: Peter Caers

Tijdens een exclusief persmoment in café 't Pleintje op woensdag 14.09.2016 stelde coördinator Bernadette De Cat het project "Heist bouwt aan Vrede" voor en presenteerde zij het programma voor de editie 2016. Na wat stemmige accordeon muziek, gebracht door Fee Van Eynde, werd duidelijk dat HEIST BOUWT AAN VREDE op 2 pijlers steunt.

AVOND VOOR VREDE

-De 1e pijler is de AVOND VOOR VREDE Op 16.09.2016 presenteren heel veel getalenteerde en geëngageerde mensen voor de 7e keer een AVOND VOOR VREDE, met als thema VLUCHTEN. Het wordt een FREE PODIUM FOR PEACE! Sterkte van de AVOND ... is immers de brede basis. Iedereen die wil meedoen kan ook meedoen! Die brede basis wordt al jaren gevormd door leerlingen van de verschillende Heistse scholen en academies, de bibliotheek, het archief, vertegenwoordigers van Defensie en het Rode Kruis.

-De AVOND VOOR VREDE is geen vrijblijvend entertainment. Gegroeid uit een Europees Comenius project On the path on peace, dat Bernadette De Cat gedurende 20 jaar coördineerde, de nood aan Vredes- en Herinneringseducatie, een jaarlijks terugkerende vredesmissie naar Jordanië en verschillende intens gewaardeerde bezoeken aan Auschwitz- Birkenau draagt de AVOND VOOR VREDE al jaren lang een sterk en uniek humanitair accent en vraagt hij om engagement!

-In woord, dans, muziek biedt "de AVOND" al jaren actueel, beklijvend beeld van thema's als WO I, WO II , Vrijheid en democratisch denken, revolte en resultaat, vrouwen en kinderen in oorlog, vluchten.. Telkens toont een tentoonstelling met veel creatief beeldend materiaal ook een duidelijk verantwoord standpunt of een weg. -De Avond voor Vrede raakt, doet pijn, verovert en zindert na!

-Vrijdag 16.09.2016 ,om 19.00u, in CC Zwaneberg: AVOND VOOR VREDE- Thema VLUCHTEN! Tentoonstelling: "Helden, beeldvorming en waarden" van het Vredescentrum Antwerpen

THEATER VOOR VREDE

De 2e pijler wordt THEATER VOOR VREDE! Op vrijdag 23 en zaterdag 24.09.2016 brengt Toneelgroep Wuivend Riet , in opdracht van Heist bouwt aan Vrede, het theaterstuk "LES POILUS" met tekst en regie van Ed Vanderweyden.

-Wuivend riet is een klein, zelfstandig theaterlabo dat het medium theater ziet als een ideaal doorgeefluik om te vertellen, omdat het Vlaamse teksten en creaties brengt die toegankelijk, herkenbaar en beklijvend zijn. Die raken, inspireren en intrigeren. Wuivend Riet stelt vragen en daagt uit . Het houdt de vinger aan de pols van de actualiteit maar blijft daarbij trouw aan het universeel karakter van theater.

-Ed Vanderweyden is docent Scenario en televisiefictie (Rits, Brussel en Schrijversvakschool 't Colofon , Amsterdam). Hij werkte als dramaturg en regisseur voor o.m. KVS Brussel, Fakkeltheater, K.T. Gent, Arca, Raamtheater, Theater Ivonne Lex, Paljas Producties. Zijn bekendste stukken zijn: Onpaardans, Rituelen/ Verhalen, Vriendinnen, Pestkop, Oud Ijzer, Junkieblues, Für Elise, Tango con carne, Patstelling/ Helden.

-Hij werkte als scenarist of script editor mee aan speelfilms als Team Spirit, Buitenspel, Dagen zonder lief, De helaasheid der dingen, Turquaze, Rundskop, The Broken Circle Breakdown, Café Derby. Hij werkte tevens als bedenker/ scenarist of script editor mee aan TV - series als Windkracht 10, Recht op Recht, Flikken, Sedes & Belli, Witse, Katarakt, Code 37, Oud België, Deadline 14.10 en Deadline 25.05, In Vlaamse Velden, A tort ou à raison, Zuidflank, Vriendinnen, Coppers , 13 geboden. -"

Les Poilus " is een creatie vrij naar de boeken en personages van Ellen La Motte en Mary Borden , verpleegsters aan het front in de Westhoek tijdens W.O.I. Het stuk vertelt over de vlucht naar het front van twee eenzame vrouwen, over hun vriendschap, hun verboden liefde en hun bewustwording tegen het canvas van de slachting van WO I en de opkomst van de suffragettes.

"Les Poilus" beschrijft ook vrank en vrij het leven en sterven van Vlaamse soldaten die als kanonnenvlees worden geofferd dorde Franstalige legerleiding. -Nathalie Haspeslagh, Ellen Van de Poel, Dirk De Deken en Yorgo Fontaine brachten 2 indrukwekkende scenes en maakten zo het persmoment tot een exclusief "toonmoment"!

-Vrijdag 23 en zaterdag 24.09.2016, om 20.00u in CC Zwaneberg. -Reserveren voor" Avond voor Vrede" en voor "Les Poilus" kan nog steeds via 015 25 07 70 of www.zwaneberg.be

foto's: Bernadette De Cat/Nnieuws.be

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto