U bent hier

Heist en Nijlen willen kanker overwinnen samen met Levensloop Neteland

Heist op den Berg | Nijlen regio
03.12.2018 - 10.20u
Door: Mark Jaspers

Zowat een half jaar geleden, op 26 en 27 mei, had Levensloop Neteland editie 2018 plaats in De Lichten in Booischot. Burgemeester Luc Vleugels kijkt er alvast met heel veel goede gevoelens op terug. "Het ganse evenement, maar zeker de herinneringsceremonie, was mensenpakkend mooi," haalt de burgemeester aan.

Verder viel het bij hem heel erg op dat de organisatie van Levensloop Neteland, die volledig gedragen wordt door vrijwilligers, erg mooi en geolied is, "net zoals dat ook het geval is bij de organisatie van Heist Loopt en Zingt," vergelijkt de burgervader. Die laatste organisatie overhandigde trouwens nog een cheque van 1.250 euro aan Levensloop Neteland.

Levensloop 2018 als start voor rookstopcampagne 'Heist stopt met roken'

Tijdens Levensloop Neteland 2018 was er ook een drukbezette rookstopstand aanwezig waarop een tabakoloog en een pneumoloog aanwezig waren. Je kon er je longinhoud laten meten en informatie krijgen over de rookstopcampagne 'Heist stopt met roken' die de gemeente intussen in het najaar heeft opgestart.

De dienst welzijn van de gemeente Heist-op-den-Berg organiseerde zo een infoavond over de effecten van roken en de hulpmiddelen om je te helpen stoppen, een groepscursus stoppen met roken en het rookstopaanbod 'Smartstop' dat zich richt tot alle secundaire scholen van de gemeente. Al deze acties moeten ertoe bijdragen dat de Heistenaar stopt met roken of misschien – beter nog – er niet eens mee begint.

Levensloop Neteland en Stichting tegen Kanker, de initiator van alle Levenslopen in België, juichen dit gezondheidsbevorderend initiatief alleszins toe. Zelfs een van de eigen vrijwilligers van Levensloop Neteland ging in op het rookstopaanbod van de gemeente en zegde intussen de kankersigaretten vaarwel. Ook in 2019 wil Heist-op-den-Berg trouwens blijven inzetten op rookstopcursussen.

De teller van Levensloop Neteland 2018 eindigde uiteindelijk op 47.302 euro die de Stichting tegen Kanker dankbaar in ontvangst nam. Hun missie is om samen kanker te overwinnen en met de verworven fondsen kan deze organisatie de verschillende pijlers van haar missie invullen en daarmee ondersteuning bieden zowel op vlak van psychosociale begeleiding van mensen met kanker en hun naasten, preventie en promotie van een gezonde levensstijl als wetenschappelijk onderzoek, aldus Stefan Beeldens, Levensloopcoördinator voor de provincie Antwerpen van Stichting tegen Kanker.

Levensloop is een 24-uur durende solidariteits- en fondsenwervende beweging voor alle leeftijden waarbij het gemeenschapsleven van één of verschillende gemeenten samenkomt om:

· mensen die kanker overleefden of er nog tegen vechten (de 'Vechters' genoemd) in de bloemetjes te zetten en hen te vieren.· mensen die aan kanker overleden zijn of er nog tegen vechten te herinneren.· als gemeenschap op te komen en samen de strijd op te nemen tegen kanker, want kanker slaapt immers nooit.

Dit evenement is géén competitie, maar wel een evenement waarbij de fysieke inspanningen en de randanimatie (vooral verzorgd door lokale artiesten, sponsors, teams, catering...) symbool staan voor de mensen die getroffen zijn door kanker en hun dagelijkse 24 uur durende strijd tegen deze ziekte.

Nijlen neemt de fakkel over van Heist-op-den-Berg

Op 29 en 30 juni 2019 zal Levensloop Neteland plaatsvinden in het Beekpark in Nijlen. Het organisatiecomité van Levensloop Neteland hoopt dat ze met deze nieuwe Levensloop nog beter kunnen doen dan buur Heist-op-den-Berg, wat volgens Nijlense burgemeester Paul Verbeeck haalbaar moet zijn. Hij doet dan ook een oproep aan alle Nijlense bedrijven en middenstand, verenigingen en organisaties, burgers,... om van Levensloop Neteland 2019 een hartverwarmend mooi evenement te maken.

Levensloop en Nijlen zetten de inwoners in beweging

Het thema 'bewegen' dat voor deze Levensloopeditie gekozen werd, speelt alvast in de kaart van het gemeentebestuur want ook zij willen blijven investeren in bewegen. Daarvoor voorzien ze in hun budget voor 2019 dan ook de nodige middelen om mensen in beweging te krijgen. "Een cocktail van gezondheid, beweging en wetenschappelijk onderzoek zijn belangrijk in de strijd tegen kanker," beaamt de burgemeester volmondig.

BV's Lucas Van den Eynde en Sofie Hendrickx springen op de kar van Levensloop 2019

Voor de volgende editie zijn ook een peter en meter gevonden die de actie enthousiast willen ondersteunen. Basketbalster Sofie Hendrickx, die tot in het voorjaar van 2018 kapitein was van de Belgian Cats, ziet Levensloop en het gekozen thema 'bewegen' alvast helemaal zitten en broedt al op enkele ideetjes om haar meterschap alle kracht bij te zetten.

En niemand minder dan de Vlaamse acteur Lucas Van den Eynde beloofde om als nieuwbakken peter eveneens zijn duit in het zakje te doen. "Ik weet nog niet op welke manier, maar een loopje tijdens Levensloop zit er al zeker in" zegt Lucas. "Als streekgenoot draag ik Levensloop een warm hart toe, al was het maar om mijn dierbare vriend en collega Marc Van Eeghem te gedenken die vorig jaar in december ten gevolge van prostaatkanker (veel te vroeg) gestorven is, maar natuurlijk ook om al wie er mee te maken heeft een hart onder de riem te steken!"

Oproep aan alle Nijlenaars

Het organisatiecomité, peter Lucas en meter Sofie en burgemeester Paul Verbeeck roepen Vechters, teams en hun deelnemers op om zich in te schrijven via https://www.levensloop.be/neteland en hopen dus op een top-editie op 29 en 30 juni 2019 in het Nijlense Beekpark!

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto