Naar aanleiding van een recente verontrustend  RTV-bericht wil het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg de bezorgdheid bij de inwoners van Schriek over de uitruktijden van de brandweer wegnemen.  Er is immers beterschap op komst.   Burgemeester Luc Vleugels : 'Het probleem van de lange aanrijtijden is bij het gemeentebestuur zeker niet onbekend.  Er zijn inderdaad gebieden in de gemeente die ver van de brandweerkazerne in Hallaar liggen, waardoor de hulpdiensten soms onaanvaardbaar lang onderweg zijn. 

Al enige tijd geleden, in het kader van de hervorming van de brandweerzones, werden voor de ganse, nieuwe brandweerzone Rivierenland de aanrijtijden opgemeten. Aanrijtijden zijn de tijden die verstrijken tussen het moment waarop de brandweer wordt gebeld en het moment waarop deze laatste aankomt op verschillende plaatsen in de zone.

Vanaf 1 januari 2015 wordt de brandweer gereorganiseerd.  De huidige 251 lokale brandweerkorpsen gaan dan op in 34 brandweerzones en Heist-op-den-Berg zal deel zijn van de brandweerzone Rivierenland.  Rivierenland zal volgende gemeenten omvatten: Aartselaar, Berlaar, Bonheiden, Boom, Bornem, Duffel, Hemiksem, Lier, Mechelen, Niel, Nijlen, Putte, Puurs, Rumst, Schelle, Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver, Willebroek en Heist-op-den-Berg. 

Binnen de zone Rivierenland wordt het probleem met de aanrijtijden op het grondgebied Heist erkend. De gemeente Heist zal er alles aan doen opdat de zone er ook daadwerkelijk een prioriteit zou van maken.  Vanaf januari 2015, moment waarop de zone echt actief wordt, zal de brandweerzone ook effectief een oplossing kunnen bieden voor het aanrijtijdenprobleem. 

Het nu reeds in voege zijnde systeem van de dubbele uitruk maakt dat bij een noodoproep op het grondgebied niet alleen de territoriaal bevoegde Heistse brandweer maar ook de geografisch dichtstbijzijnde brandweer uitrukt. Deze laatste zal in theorie ook het snelst ter plaatse zijn. 

Maar ook in de periode voor de zonevorming zit de gemeente niet stil, doet zij wat zij kan om de hulpverlening zo snel mogelijk bij haar burgers te brengen en heeft ze onderzocht hoe de aanrijtijden van haar brandweer nog meer omlaag zouden kunnen gebracht worden.  Twee pistes werden daarbij tegen elkaar afgewogen: 1) een nieuwe kazerne bouwen die centraler gelegen is in de gemeente ( en dus ook korter bij o.a.  Schriek ligt) of 2) zorgen dat er in de bestaande kazerne 24 uur op 24, 7 dagen op 7 een ploeg stand by is.  Uit onderzoek bleek dat de laatste optie de meest effectieve is en de meeste tijdswinst oplevert.  Daarom is het de voorkeur van de gemeente om de permanentie in de kazerne geleidelijk aan uit te breiden tot 24 op 24 en 7 op 7, voorstel dat door mijzelf uitgebreid en met cijfers onderbouwd werd voorgesteld tijdens mijn presentatie van het financiële meerjarenplan voor de gemeente op de gemeenteraad van december vorig jaar. 

Uiteraard betekent dit een enorme budgettaire kost, maar precies omdat voor de gemeente een snelle hulpverlening voor haar burgers –ook voor die van het verre zuiden van haar grondgebied – zo belangrijk is, zal alle mogelijke creativiteit aan de dag worden gelegd om het rekensommetje rond te krijgen. 

Ook zonder schudden ligt Heist dus wakker van de veiligheid van zijn inwoners', aldus Luc Vleugels.