De federale fase van het rampenplan is afgekondigd. De federale regering neemt de coördinatie van alle maatregelen in handen.

Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg beslist om met onmiddellijke ingang en tot en met 13 maart 23.59 uur alle activiteiten en evenementen op het Heistse grondgebied te verbieden. Horecazaken zullen worden gesloten op 13 maart vanaf 21 uur tot en met 23.59 uur.

Vanaf 14 maart om 00.00 uur gaan de federale maatregelingen in tot en met 3 april. Het lokale bestuur wil hiermee voorkomen dat alsnog last minute feestjes worden georganiseerd (ook in de horeca, zoals aangekondigd op de sociale media) die de effectiviteit van de federale maatregelen riskeren te ondergraven en die volledig indruisen tegen de mentaliteit van burgerzin die de overheid wenst te bevorderen.

We volgen dagelijks de ontwikkelingen. Ondertussen moet de dagelijkse routine blijven doorgaan. De basisregels (handen wassen, afstand bewaren, ... ) blijven uiteraard gelden. Daarnaast vragen we om de sociale contacten tot een minimum te beperken. Het doel is om de verspreiding van het virus in te perken of te vertragen. We vragen om een meter afstand te bewaren.

Horeca

- Cafés, discotheken en restaurants sluiten in Heist-op-den-Berg op 13 maart vanaf 21 uur
- Bij frituren, broodjeszaken, pizzeria's, kebab-zaken enzovoort kan je alleen afhalen. Eten ter plaatse is niet toegestaan. Probeer bestellingen zoveel mogelijk telefonisch te regelen.
- Thuisbezorging en drive-in zijn toegestaan
- Hotels blijven open, behalve hun eventuele restaurant

School en opvang

- De lessen in de scholen worden vanaf maandag 16 maart opgeschort. Scholen moeten wel opvang voorzien voor kinderen van ouders die in de zorgsector en openbare veiligheid werken, en voor kinderen van ouders die moeilijk opvang kunnen voorzien en anders bij ouderen zouden terechtkomen. De maatregelen gelden zeker tot 3 april.
- Avondonderwijs: de lessen worden hier ook opgeschort.
- Academies: de lessen worden opgeschort en er wordt geen opvang voorzien.
- Crèches blijven open. Buitenschoolse Kinderopvang blijft ook open.
- Universiteiten en hogescholen blijven open, maar worden aangemoedigd om te zorgen voor alternatieven voor de traditionele cursussen in collegezalen of in besloten ruimtes. Er wordt geadviseerd in afstandsonderwijs te voorzien.

Winkels

- Voedingswinkels (bakkers en slagers inclusief), apothekers en winkels voor dierenvoeder blijven open zoals normaal, andere winkels moeten in het weekend de deuren sluiten.
- Kappers, schoonheidsspecialisten, ... mogen alleen op afspraak werken en moeten extra letten op hygiëne.

Vrije Tijd

- Alle recreatieve, sportieve en culturele evenementen en activiteiten worden geschrapt.
- Fitnesscentra, crossfitzaken, sauna, ... worden gesloten
- Privéfeesten zoals babyborrels, verjaardagsfeesten, trouwfeesten, koffietafels, ... mogen niet doorgaan.
- Activiteiten paasvakantie: de inschrijvingen voor de sportkampen, speelpleinwerking en jeugdactiviteiten starten op maandag 16 maart. Dit is enkel bedoeld voor kinderen van ouders die in de zorgsector werken of geen andere opvangmogelijkheid hebben.
- Zondag- en maandagmarkt gaan niet door tot en met 31 maart.

Uitvaarten en Huwelijken

- Uitvaarten en huwelijken mogen alleen doorgaan in familiale/intieme kring.

Openbaar Vervoer

Het openbaar vervoer functioneert normaal, maar er wordt gevraagd om zich te beperken tot noodzakelijke verplaatsingen. Met glijdende werkuren is het mogelijk om het openbaar vervoer niet te overbelasten.

Meer info 

• Hans Welters, Algemeen directeur, 015 22 86 50, algemeendirecteur@heist-op-den-berg.be
• Burgemeester Luc Vleugels, 014 26 59 20, burgemeester@heist-op-den-berg.be