Op 21 maart is het Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Het Heistse gemeentebestuur hangt op deze dag de regenboogvlag uit om aandacht te vragen voor de strijd tegen racisme en discriminatie. Het gemeentebestuur wil zijn steun aan de strijd tegen racisme en discriminatie bovendien niet alleen tonen door het uithangen van een vlag.

Adviesraden

Er zal doorheen 2016 vanuit de gemeentelijke diensten ook concreet gewerkt worden aan een ondersteunend aanbod voor de Heistse verenigingen en adviesraden zodat we discriminatie in de verenigingen kunnen tegengaan. De gemeentelijke diensten die ondersteuning bieden aan de adviesraden, werken hiervoor samen met de integratie- en diversiteitsdienst. Het gemeentebestuur wil verenigingen op een positieve manier aanmoedigen om binnen de eigen werking de strijd aan te gaan tegen racisme en discriminatie. Daarnaast willen zij ook een duidelijk signaal geven aan Heistse verenigingen en de bevolking. Racisme en discriminatie binnen onze verengingen kan niet.

Non-discriminatieclausule

Daarom wordt er ook werk gemaakt van een non-discriminatieclausule, die we graag willen laten opnemen in de subsidie- en erkenningsreglementen. Het niet-naleven van deze clausule kan dan gevolgen hebben voor een vereniging op vlak van subsidies en/of erkenning. We hopen dat dit een extra stimulans kan zijn om binnen het verenigingsleven aandacht te hebben voor diversiteit.

persbericht Heist-op-den-Berg