U bent hier

Heist-op-den-Berg krijgt elektrische wagen ter beschikking van Eandis

Heist op den Berg
29.04.2013 - 13.04u
Door: Herman Gezelle

Distributiebedrijf Eandis overhandigde afgelopen zaterdag een elektrische wagen aan het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg. Deze wagen wordt gedurende 3 maanden ter beschikking gesteld van de gemeente. Op die manier is Heist-op-den-Berg via Eandis partner in het EVA-project, dat de uitdagingen rond elektrische mobiliteit in Vlaanderen zal onderzoeken en aanpakken.

Elektrische mobiliteit stimuleren

In Vlaanderen rijden ongeveer 3,7 miljoen voertuigen, waarvan 3,1 miljoen personenwagens. Jaarlijks samen goed voor 56,4 miljard kilometer en 16 miljoen ton CO2-uitstoot.  Eén van de opties om over te schakelen naar een efficiënter en duurzamer energiegebruik, is de vervanging van voertuigen op fossiele brandstof door elektrische voertuigen.

In het kader van het EVA-project (Elektrische Voertuigen in Actie) heeft Eandis afgelopen jaar op 71 locaties oplaadpunten voor elektrische auto’s en voor elektrische fietsen of scooters ingevoerd om zo te komen tot een netwerk van oplaadeilanden verspreid over Vlaanderen. Op die manier kan er invulling worden gegeven aan de doelstellingen van het EVA-project om binnen een straal van 20 km of binnen de 20 minuten een oplaadpunt binnen bereik te hebben.

Maar Eandis gaat nog een stap verder. Het distributiebedrijf van 7 Vlaamse gemengde distributienetbeheerders voor elektriciteit en aardgas – waaronder Iverlek – heeft een aantal elektrische voertuigen aangeschaft om uit te lenen aan openbare besturen. Het is de bedoeling om deze openbare besturen kennis te laten maken met de eigenschappen en de mogelijkheden van de elektrische wagens.

De elektrische wagen die aan het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg werd overhandigd, is een Renault Kangoo. Het doel van deze uitleenperiode is tweeërlei. Enerzijds wil het EVA-project steden en gemeenten laten kennismaken met elektrisch rijden. Anderzijds vormen deze uitleenbeurten onderdeel van een onderzoek naar het rij- en verbruiksgedrag, dat permanent wordt geregistreerd.

Het EVA-project is een project gesteund door Vlaams minister Ingrid Lieten, bevoegd voor onder meer innovatie, met financiële steun van het IWT, het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie. De kernpartners van EVA zijn Eandis, Telenet, Blue Corner, 4IS, Federauto, Ugent en VUB.

Foto :  Schepen van duurzaamheid Wim Van den Bruel ontvangt de sleutels van Michel Ceulemans van Eandis.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto