Team communicatie van het lokaal bestuur Heist werkte het voorbije jaar volop aan een aantal informatieve animatiefilmpjes en een gloednieuwe imagofilm. Samen een investering van €50.000.

De vorige film over Heist-op-den-Berg ging al vele jaren mee en was aan vernieuwing toe. Al meer dan twee jaar geleden stond team communicatie startklaar om een nieuwe film te maken. Maar door de coronapandemie bleek al snel dat de plannen een tijdlang de koelkast in moesten.

De voorbije lente en zomer vingen de Heistenaren hier en daar dan toch al een glimp op. Er stond duidelijk iets op stapel. Animatiefiguurtjes doken op sociale media op. In de straten van Heist was een filmcrew met talloze figuranten op pad. Na maandenlange 'geheimhouding' presenteert het lokale bestuur nu dus zelfs meer dan één film.

Toen team communicatie begon met de voorbereidingen, besloten ze namelijk al snel om niet één maar twee films te maken. Eén over de dienstverlening van het lokale bestuur en één waarin Heist-op-den-Berg en de Heistenaren zelf de hoofdrol spelen.

Infofilmpjes

De film over de dienstverlening is een animatiefilm geworden: een filmpje waarin enkele Heistse tekenfilmfiguurtjes vertellen hoe het lokale bestuur hen helpt. Het productiehuis dat we na een aanbestedingsprocedure onder de arm namen, lanceerde het geweldige idee om de stemmetjes te laten inspreken door rasechte Heistenaren.

Een heleboel Heistse kandidaten waagden hun kans na een oproep in de Gemeentekrant. Er was maar één voorwaarde: de kandidaten moesten beschikken over de typische Heistse tongval. De vier gekozen 'stemacteurs' haalden hun strafste Heists boven. Ze zorgen ervoor dat de filmpjes spontaan, leuk en speels klinken.

Imagofilm

De imagofilm is een korte videofilm van een drietal minuten geworden, zonder voice-over, maar met een centrale rol voor muziek. Met het rijke, lokale fanfareleven, een gereputeerde BrassBand en een indrukwekkende Murgaband lag die keuze voor de hand.

Dirigent Bert van Thienen uit Wiekevorst zette componist Jelle Van Giel aan het werk. Die schreef een fantastische compositie op maat van Heist en van onze fanfares. Een lied speciaal voor Heist 'musica festosa' – 'Feest in Heist'.

Onder leiding van Bert van Tienen en Jelle Tassyns speelden lokale fanfaristen de compositie in en maakten er een mooie, profes¬sionele opname van. Heistse fanfares die dat wensen, krijgen de partituren om het stuk in te oefenen en op te nemen in hun repertoire.

Beelden van een aantal Heistenaren die artistiek of sportief bezig zijn en sfeerbeelden uit de deelgemeenten tonen een dynamisch en levendig Heist-op-den-Berg. De film eindigt met een volksfeest op de Heistse berg. Het resultaat van twee volledige opnameweekends met in totaal meer dan 150 Heistse figuranten.'