Heist-op-den-Berg vindt een goede gezondheid voor iedereen belangrijk. Daarom engageren we ons deze legislatuur opnieuw om een succesvol lokaal preventief gezondheids- en welzijnsbeleid uit te bouwen.

Dat beleid biedt iedereen - en de meest kwetsbaren in het bijzonder - kansen en stimuleert om gezond te leven in een gezonde omgeving.

Streefdoel is dat in onze gemeente de gezonde keuze de gemakkelijkste keuze wordt. Om dat engagement kracht bij te zetten, ondertekende het college van burgemeester en schepenen op 1 december 2020 het Charter voor een Gezonde Gemeente, een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

De focus van het Heistse gezondheids- en welzijnsbeleid ligt op:

- beweging, tabak en voeding

Dat realiseren we via de Bewegen Op Verwijzing-campagne waarin we (kwetsbare) mensen stimuleren om meer te bewegen aan de hand van een persoonlijk beweegplan en consultaties.

Jaarlijks voeren we een rookstopcampagne waarbij inwoners een groepscursus 'stoppen met roken' kunnen volgen. We werken ook preventief door workshops over roken in de Heistse scholen te organiseren.

Er worden gezonde maaltijden aangeboden in dorpsrestaurant De Dorpskom. Ten slotte sporen we personen met een verhoogd risico op type 2 diabetes op en bieden we hen de kans om hun risico te verminderen door gratis groepssessies Gezonde Voeding te volgen (Halt-2-diabetes).

- het mentale welzijn en de veerkracht van onze inwoners

Dat realiseren we door de inrichting van toegankelijke ontmoetingsplaatsen zoals De Dorpskom waar mensen sociale contacten leggen en hun sociaal netwerk uitbreiden.

We zetten in op de verlaging van de ongekwalificeerde schooluitval om het welbevinden van jongeren te verhogen.

Verder doen we laagdrempelige acties rond geestelijke gezondheid zoals tijdens de tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid.

- sensibilisatie van de bevolking op het vlak van legale en illegale drugs, gaming, het belang van bevolkingsonderzoeken naar kanker, (griep)vaccinaties en de (mogelijk schadelijke) gezondheidseffecten van warmte

- informeren en vormen van lokale welzijnswerkers via de Welzijnsraad.