Op 17 december geeft Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg het startschot om de landelijke wegen in de gemeente te vergroenen. Samen met Regionaal Landschap Rivierenland worden de komende drie jaren nieuwe bomenrijen aangeplant langs een tiental straten.

Twee nieuwe dreven in de Kleine Hooiweg in Itegem en de Oude Schrieken in Schriek worden de blikvangers van de actie.

Dit jaar ondervonden mensen hoe belangrijk openbaar groen in hun buurt wel is. De Heistse natuur- en bosgebieden met wandel- en fietsroutes waren dan ook zeer populair. Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg anticipeerde daarop eerder al door in het beleidsplan 2020-2025 te streven naar meer groen.

Er worden ongeveer 500 nieuwe bomen aangeplant in de onbebouwde delen van de Molenlei, Driehoekstraat, Haringstraat, Pluishoekstraat, Wuytjesstraat, Boonmarkt en Langstraat. Streekeigen boomsoorten als winterlinde, veldesdoorn, zwarte els, zomerlinde en haagbeuk krijgen er een plek.

Meerdere straten maken deel uit van het provinciale wandelroutenetwerk of het provinciale fietsroutenetwerk. Op die manier vergroot de aantrekkelijkheid en de belevingswaarde van de open ruimte voor de recreanten en omwonenden. Ook de biodiversiteit en de landschappelijke waarde profiteren mee.

De totale kostprijs van de actie wordt geraamd op zo'n 44.200 euro. Het Regionaal Landschap draagt 70% van de kosten van het plantgoed en financiert ook de werkuren voor een totaalbedrag van 31.000 euro. 13.250 euro is ten laste van het Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg.