Tijdens de Week van de Fair Trade – van 4 tot 14 oktober - kondigt de FairTradeGemeente-trekkersgroep met fierheid aan dat de laatste stappen op weg naar de titel van FairTradeGemeente gezet worden.

Op dit moment doet de trekkersgroep er alles aan om het dossier te vervolledigen zodat de aanvraag ingediend kan worden bij de provincie Antwerpen.
Met de finalisering van de Fair Trade Ecocyclo, een ecologische fietstocht die eerlijke handel en lokale, duurzame voeding in de kijker zet, in samenwerking met de gemeente Herenthout hebben we alle criteria behaald.

Deze zijn :
1) steun verkrijgen van het gemeentebestuur,
2) een enthousiaste trekkersgroep samenstellen,
3) horeca en handelaars overtuigen om fairtrade- en/of lokale producten in hun assortiment op te nemen,
4) scholen, verenigingen en bedrijven overtuigen om ten minste twee producten fairtrade aan te kopen,
5) lokale duurzame handel promoten én
6) dit alles via verschillende media bekendmaken.

Het laatste wapenfeit van de trekkersgroep, de Fair Trade Ecocyclo, is tot stand gekomen door een vruchtbare samenwerking met de provincie Antwerpen, de gemeente Herenthout en véél enthousiaste particuliere verkopers met een hart voor fairtrade en lokale duurzame handel.

Met de nieuwe Fair Trade Ecocyclo in Heist-op-den-Berg en Herenthout werd de kaap van 1.000 km (h)eerlijke fietsroutes bereikt.

De fietsbrochure met alle (h)eerlijke adressen is verkrijgbaar bij Toerisme en bij verschillende van de deelnemende zaken.