'Heist Mee!' is de naam van de dialoogavond op 6 juni waarbij politici, ambtenaren en burgers samen aan tafel zitten. Ze zullen nadenken over de manier waarop burgers in de toekomst gaan betrokken worden bij het beleid. Want ook in Heist-op-den-Berg willen steeds meer burgers een rol spelen bij het vormgeven van hun samenleving.

Een participatie-expert van Levuur levert de nodige ondersteuning. Vier mensen uit de partnergemeente Bergrivier in Zuid-Afrika, waar al een rijke traditie bestaat rond participatie, bieden inspiratie.

Heist-op-den-Berg betrekt regelmatig burgers bij gemeentelijke projecten. Dat loopt vaak goed, soms ook wat minder. Het gemeentebestuur wil de komende jaren verder inzetten op participatie en daarin groeien. De gemeente stelt zich de vraag hoe ze participatie van burgers meer gestructureerd kan vormgeven: wat is participatie, wanneer is het zinvol en hoe pak je het op een onderbouwde manier aan?

Op 6 juni vindt een eerste dialoogavond plaats. Politici, ambtenaren en burgers van allerlei pluimage worden samengebracht. Zij gaan met elkaar in gesprek om tot een gedeelde, heldere visie te komen op wat participatie kan betekenen in Heist-op-den-Berg.

Een delegatie van politici en ambtenaren uit de partnergemeente Bergrivier in Zuid-Afrika brengt versterking. Sinds 2015 hebben Heist-op-den-Berg en Bergrivier een stedenband. Bergrivier heeft een rijke ervaring inzake participatie.

Jaarlijkse consultatierondes in verschillende wijken leveren daar input voor het beleid. Participatie werd dan ook gekozen als een van de hoofdthema's voor de samenwerking tussen beide gemeenten.

Om het proces in goede banen te leiden doet Heist-op-den-Berg beroep op Levuur, een organisatie die heel wat expertise opbouwde rond het thema. Zij bieden begeleiding bij het traject en vorming voor de medewerkers.