De gemeenteraad van Heist-op-den-Berg heeft dinsdagavond de oprichting goedgekeurd van een intergemeentelijke onroerend-erfgoeddienst (IOED). De gemeenteraad ging ook akkoord met de toetreding van Heist-op-den-Berg tot de opdrachthouder van deze dienst, de projectvereniging Berg en Nete.

Het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid stelt momenteel middelen ter beschikking voor het oprichten van een IOED. Gemeenten kunnen op deze manier hun krachten kunnen bundelen. Aanvraag van deze middelen moet gebeuren ten laatste 15 januari 2017. Worden de aanvraag en het bijkomende subsidiedossier voor financiering in 2017 goedgekeurd, dan kan de IOED in 2018 van start gaan.

Regionaal Landschap Rivierenland en Kempens Karakter vroegen onze gemeente of ze mee wil instappen om een dergelijk aanvraagdossier op te maken voor de oprichting van een IOED tegen 15 januari 2017. Het college van burgemeester en schepenen besliste hierop in te gaan.

Een IOED moet uit ten minste drie gemeenten bestaan. Regionaal Landschap Rivierenland en Kempens Karakter stelden dan ook dezelfde vraag aan onze buurgemeenten Nijlen en Berlaar. Zij willen eveneens toetreden.

Een nieuw op te richten intergemeentelijke projectvereniging moet indiener zijn van het aanvraagdossier. Dit wordt de projectvereniging Berg en Nete. In deze projectvereniging zitten vertegenwoordigers van elke gemeente: een stemgerechtigd lid met plaatsvervanger uit de meerderheid en een raadgevend lid met plaatsvervanger uit de oppositie.

De gemeenteraad duidde Wim Van den Bruel (plaatsvervanger Luc Vleugels) en Michel Van Dyck (plaatsvervanger Jan Baestaens) aan om Heist-op-den-Berg te vertegenwoordigen in de projectvereniging.