Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Heists componist Tim Mariën stelt 1e eigen album voor in Hnita-Hoeve : aanrader

Hnita

Het hedendaagse klassieke muziekensemble Tiptoe Company en de Heistse componist Tim Mariën komen op woensdag 19 oktober naar de vernieuwde Hnita-Hoeve met A Basement Suite, naar aanleiding van de release op cd en vinyl van Mariëns gelijknamige album. Voor Mariën is het een primeur: niet eerder verscheen er een album onder zijn naam. En dat is niet alles: in het najaar prijkt A Basement Suite op ‘Wien Modern’, een prestigieus festival voor hedendaagse klassieke muziek in Wenen. Naast de suite wordt het programma aangevuld met een selectie van enkele werken uit het repertoire van Tiptoe Company.  

WOENSDAG 19 OKTOBER 2022 om 20.30 uur - Hnita-Hoeve, Lostraat 106, 2220 Heist-op-den-Berg -  TIM MARIËN EN TIPTOE COMPANY ‘A BASEMENT SUITE’ (cd- en vinylrelease)

Fabian Coomans (baspiano, klavecimbel) - Jona Kesteleyn (twaalfsnarige gitaar, mandoline) - Pieter Lenaerts (contrabas) - Jasmijn Lootens (cello) - Akiko Okawa (strohviool, viool) - Sara Picavet (microtonale piano) - Jutta Troch (harp) - Tim Mariën (dirigent).

Tickets: 17 euro (basis), 14 euro (Hnitaleden en vrienden CC Zwaneberg), 9 euro (-24)  - een organisatie van Hnita Jazz Club i.s.m. Cultuurcentrum Zwaneberg  - tickets via www.zwaneberg.be en www.hnitajazzclub.be  

Tim Mariën werd geboren in Bonheiden, maar woont al zijn leven lang in Heist-op-den-Berg. Aan de Heistse Academie voor Muziek-Woord-Dans volgde hij notenleer, piano, gitaar, muziekgeschiedenis en harmonie. In 1993 startte hij een opleiding Musicologie aan de KU Leuven, die hij afrondde met een scriptie over de Amerikaanse componist Harry Partch (1901-1974). Mariën deelt met Harry Partch een fascinatie voor muzikale stemmingen, microtonaliteit en instrumentenadaptatie. In de loop der jaren werden Mariëns composities gecreëerd in binnen- en buitenland door verschillende vermaarde ensembles voor hedendaagse klassieke muziek, zoals Ictus, ChampdAction en Tiptoe Company, met wie hij nu naar de Hnita-Hoeve komt. 

Dat Mariën zijn eerste eigen album in de Hnita-Hoeve voorstelt, is geen toeval. 21 jaar geleden, in oktober 2001, organiseerde hij een eerste avond met eigen werk in de Hnita-Hoeve, als hommage aan Harry Partch die dat jaar 100 zou zijn geworden. Enkele jaren later maakte hij een muzikale zijsprong als trombonist in Millenniums en Fanfare Beversluisch, bands die beide in de Hnita-Hoeve repeteerden. Nu hij zijn eerste album onder eigen naam in de vernieuwde Hnita-Hoeve kan presenteren, is de cirkel voor hem rond, aldus Mariën.  

De cd A Basement Suite werd uitgebracht door het Belgische label Passacaille. Voor de vinylrelease stond Tim Mariën zelf in: een opvallende stap, want in de wereld van de hedendaagse klassieke muziek is vinyl nog niet aan eenzelfde opmars bezig als in de jazz en de rock. Vermeldenswaard is voorts dat op de cover van het album een werk prijkt van de bekende Heistse kunstschilder Tom Liekens.  

Mariën schreef A Basement Suite voor een waaier aan snaarinstrumenten, waarvan een aantal zorgvuldig werden herstemd: een fretloze twaalfsnarige gitaar, een snaar per snaar herstemde harp, een gereanimeerd klavecimbel, drie strijkers, een mandoline en twee antieke piano’s. Bij één piano stemde Mariën per toets een van de snaren een octaaf lager, met een klokkenachtig timbre als resultaat.  

De opmerkelijk klinkende instrumenten nemen de luisteraar mee in een ononderbroken muzikale reis waarin drie afzonderlijke composities op allerlei manieren in elkaar worden verweven. Die aanpak zorgt voor een wonderlijke, haast surreële muzikale trip, even bevreemdend als aantrekkelijk.  Foto Hnita Tim Mariën/rr.

Meer info op www.tiptoecompany.com en www.timmarien.com. 

URL

Lostraat 106, Heist-op-den-Berg, België

Hnita

Deel dit artikel