Om de sectoren sport, jeugd en cultuur tegemoet te komen in deze moeilijke tijden, voorzag de Vlaamse Overheid een ondersteuning van 528.793,25 euro in een noodfonds voor Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg.

Eind vorig jaar werd in een eerste fase een basissubsidie uitgekeerd aan alle erkende en niet-erkende verenigingen die voldeden aan de voorwaarden.

Dit jaar konden verenigingen daarbovenop tot eind januari een aanvullende subsidie aanvragen, gebaseerd op een schadedossier in functie van duurzaam herstel van de basiswerking. In deze tweede fase zal er 387.519,30 euro worden uitgekeerd.

102 ingediende dossiers zijn intussen getoetst aan het regelement en beoordeeld. Meer dan 700.000 euro van alle ingediende schade is aanvaard. Voor de effectieve verdeling van de middelen zijn de bedragen verminderd met de eerder toegekende noodfondssubsidie en zijn de grote bedragen afgetopt op 12.000 euro.

Na die verfijning bedraagt de finaal aanvaarde schade 518.644,57 euro. Volgens de proportionaliteitsregel die beschreven wordt in het reglement, wordt het nog beschikbare bedrag van 387.519,30 euro dan toebedeeld. Dat maakt dat ongeveer 75% van de finaal aanvaarde schade zal worden vergoed.

Voor de jeugdverenigingen wordt er vanuit de subsidie-overschottenregeling van vorig jaar bijkomend 26.674,36 euro proportioneel verdeeld en aangevuld.

De verenigingen krijgen allemaal persoonlijk een brief met melding van het bedrag dat ze zullen ontvangen. Dat mogen ze vanaf midden juni op hun rekening verwachten.