U bent hier

Heistse Berg wordt groene woonplek

Heist op den Berg
05.11.2018 - 10.10u
Door: Lex Verellen

Oud schoolgebouw maakt plaats voor luxueus nieuwbouwcomplex met 85 appartementen. Zopas zijn de afbraakwerken van het vroegere Heilig-Hartcollege in Heist-Op-Den-Berg gestart. Het verouderde schoolgebouw was niet meer in gebruik sinds juni vorig jaar.

De sloop wordt een indrukwekkende klus en betekent meteen het startschot voor de bouw van een nieuwe, groene woonwijk in de gemeente. Projectontwikkelaar DCA Woonprojecten zal er in totaal 85 wooneenheden realiseren, waaronder 36 luxueuze appartementen en 49 erkende assistentieflats, verspreid over vier gebouwen. Hiermee spelen de projectontwikkelaar en de gemeente in op de sterke bevolkingsgroei.

Vandaag telt Heist-op-den-Berg 42.815 inwoners. Volgens de meest recente cijfers van Statistiek Vlaanderen komen daar de komende vijf jaar zeker tweeduizend nieuwe inwoners bij - een toename van ongeveer 5 procent. Om op die groeiende bevolking in te spelen, ontwikkelt vastgoedbedrijf DCA een luxueus wooncomplex, pal op de plek waar vandaag het oude schoolgebouw van het Heilig-Hartcollege in De Kloosterstraat staat.

"Gezien de verwachte bevolkingsgroei zijn de nieuwe woningen meer dan welkom. De locatie is bovendien uniek: dichtbij het centrum, maar heel rustig gelegen op de top van de Heistse Berg. Met een prachtig panoramisch uitzicht dat tientallen kilometers ver reikt. Op een heldere dag kan je zelfs het Atomium in Brussel spotten." Burgemeester Luc Vleugels

Appartementen tot 254 m²

'Park Op Den Berg', zo heet het nieuwe woonproject, komt op een oppervlakte van maar liefst 14.420 m². In totaal komen er 85 wooneenheden, waaronder 36 luxueuze appartementen met een opvallende architectuur.

"Elk luxueus appartement telt minstens twee slaapkamers en heeft een minimale woonoppervlakte van 89 m². De penthouses op de bovenverdiepingen gaan zelfs tot 254 m². Ook de aanblik van de appartementen is riant, met raampartijen van boven tot onder, ruime terrassen en een hoogwaardige afwerking. De bewoners zullen dus optimaal kunnen genieten van luxe en comfort." Philip Mortelmans, architect M2 Architecten

De afbraakwerken van het gebouw - een serieuze klus gezien de grootte van het gebouw - zijn zopas gestart, maar dat de site een nieuwe invulling zou krijgen, was al langer een zekere zaak. Het gebouw stond al een hele tijd leeg en bovendien werd er vorig jaar al feestelijk afscheid genomen van de oude school, ooit nog een 'externaat voor meisjes'. In september vorig jaar betrokken de leerlingen en schooldirectie een nieuwbouw in de Bierkorfstraat.

Groene woonbuurt

Projectontwikkelaar DCA Woonprojecten wil de prachtige omgeving maximaal tot haar recht laten komen door veel groene zones aan te leggen rondom de appartementsgebouwen. Die zones zullen ook toegankelijk zijn voor het grote publiek.

Zo ontstaat er een natuurlijke overgang tussen de dorpskern, de woonsite en het aanpalende Bergbos. De geasfalteerde speelruimte verdwijnt en er komt een nieuwe, openbare tuin. Daarvoor werkt de projectontwikkelaar samen met een landschapsarchitect die onder meer de historische paden in het bos in ere zal herstellen.

"Er worden extra groene zones en wandelpaden aangelegd tussen de gebouwen. Daardoor zal de bereikbaarheid met de fiets of te voet verbeteren. Er komt ook een beter doorzicht naar de markante water- en uitzichttoren, zodat die een meer publiek karakter krijgt." Luc Neefs, bestuurder DCA

De verkoop van de 36 luxe-appartementen gaat in december al van start. Om dit vlot te doen verlopen, zal DCA wellicht tijdelijk een verkoopkantoor openen in het centrum van Heist-Op-Den-Berg.

 
Meer nieuws

14,3 miljoen euro extra om binnenvaart een boost te geven

14,3 miljoen euro extra om binnenvaart een boost te geven
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 17.01.2022 - 17.13u

Provincie Antwerpen zet glastuinbouwsector in de kijker

Provincie Antwerpen zet glastuinbouwsector in de kijker
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 17.01.2022 - 16.49u

Loos brandalarm in Kleerroos

Loos brandalarm in Kleerroos
Herentals 17.01.2022 - 12.11u

HIK CVO : 'Klaar voor 2022, klaar voor een frisse start'

HIK CVO : 'Klaar voor 2022, klaar voor een frisse start'
Geel | Herentals | Kempen regio | Neteland 17.01.2022 - 11.10u

BeNeLeague - HYC vs Chiefs Leuven 7-2 : vandaag zonder publiek, herbekijk match - extra foto's

BeNeLeague - HYC vs Chiefs Leuven 7-2 : vandaag zonder publiek, herbekijk match - extra foto's
Herentals | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 16.01.2022 - 18.44u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto