De Heistse gemeenteraad maakt een sprong naar de 21e eeuw. Het systeem van stemmen met papieren stembriefjes behoort voortaan tot het verleden. Ook het niveau van geluidsversterking wordt verbeterd.
Tijdens de gemeenteraad van 21 april maakten de gemeenteraadsleden voor de eerste keer gebruik van een nieuw, kwalitatief hoogstaand en draadloos Taiden-geluids- en stemsysteem.

Er zijn een aantal aanpassingen in de gang van zaken. Voortaan moeten raadsleden door middel van een badge hun aanwezigheid op de raad registreren. Wanneer er gestemd wordt over een punt, kunnen zij door middel van een druk op een knop hun mening kenbaar maken. De resultaten worden tijdens de stemming live vertoond op een projectiescherm.

Bij open stemmingen kan, op vraag van een raadslid, ook het individueel stemgedrag weergegeven worden. Bij een geheime stemming kan alleen een algemeen stemresultaat geprojecteerd worden. Deze werkwijze betekent een aanzienlijke vooruitgang en tijdswinst tegenover het oude systeem, waarbij er stembriefjes rondgedeeld en geteld moesten worden.

Nieuwe microfoons zorgen voor een goede verstaanbaarheid van de sprekers doorheen de hele vergaderruimte. Om te vermijden dat er te veel personen gelijktijdig het woord nemen, is ingesteld dat maximaal twee personen tegelijkertijd gebruik kunnen maken van de microfoons. De voorzitter leidt de vergadering in goede banen via een aparte bedieningsmodule. Het nieuwe audiosysteem maakt het ook mogelijk om het geluid van de gemeenteraad op te nemen. Dit vergemakkelijkt het opmaken van de notulen.

Deze aanpassingen zullen bijdragen tot een hogere efficiëntie van de gemeenteraadszittingen.