In het kader van de grootschalige sensibiliseringscampagne van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) werd de campagne afgesloten met verscherpte aandacht voor gordeldracht.

Ook de Heistse politie leverde hierin een grote bijdrage en voerde deze week op verschillende tijdstippen drie gordelacties uit op verschillende locaties in Heist-op-den-Berg, met name op het kruispunt N10-N15, op het kruispunt N10-Lostraat en de Kattestraat.

 

Gedurende de gordelacties van de politiezone Heist werden 1.195 voertuigen gecontroleerd op de gordeldracht. Van dit aantal werden slechts 39 Belgen en 2 buitenlanders staande gehouden omdat ze hun gordel niet droegen. Concreet impliceert dit dat maar liefst 96,6% van de gecontroleerde bestuurders de regels inzake de gordeldracht in acht neemt!

De meeste overtredingen inzake de gordeldracht vonden plaats voorin het voertuig, met name door de bestuurder of de passagier voorin. Slechts 3 inzittenden kregen een boete omdat ze de gordel achterin niet droegen. Vermeldenswaardig is dat de meeste gecontroleerde personen gedurende de gordelcontroles voorin zaten. Tevens werden een 40-tal bestuurders staande gehouden omdat ze hun gordel niet droegen doch hiervan vrijgesteld waren omwille van medische redenen.

Naast de aandacht voor de gordeldracht controleerde de lokale politie van Heist-op-den-Berg tevens op andere verkeersinbreuken (niet-verzekerd rijden, gsm-gebruik, drugs in verkeer, rijwaardigheid van het voertuig, ...). Hieromtrent werden twee bestuurders onderworpen aan de checklist inzake drugs in het verkeer en de speekseltest, die beide negatief bleken. De lokale politie stelde ook 9 PVW's (proces van waarschuwing) op en stelde 4 verkeersinbreuken vast.

Om deze controle mogelijk te maken werden in totaal 15 controle-uren gespendeerd door meerdere medewerkers van de lokale politie.

Voor deze grootscheepse controles werd de tuimelwagen van de Provincie Antwerpen ontleend waar zowel bestuurders als passagiers en zelfs toevallige voorbijgangers de gevolgen van het niet dragen van een veiligheidsgordel aan levende lijve konden ondervinden. In totaal namen 27 personen plaats in de tuimelwagen.

Naast de lokale aandachtspunten middels de verschillende lokale verkeersacties zal de politiezone Heist de komende periode haar inspanningen aftoetsen aan de sensibiliseringscampagne van één van haar belangrijkste partners op het vlak van verkeersveiligheid, met name het BIVV.