Het Koningsfeest op 15 november heeft dit jaar als thema ‘Solidariteit tussen de generaties’. Dit thema werd gekozen in het kader van het Europese Jaar van de actieve veroudering en solidariteit tussen de generaties.

Het federaal parlement wil de initiatieven die de solidariteit tussen de generaties bevorderen op het terrein zelf, in de bloemen zetten. De provinciegouverneurs kregen de vraag om initiatieven op het terrein van hun provincie van zowel de lokale overheden als van de vrijwilligerssector voor te stellen. Elke gouverneur moest 30 personen – die telkens de twee polen van een senior-juniortandem vormen, uitnodigen.
Zo kreeg het OCMW van Heist-op-den-Berg in oktober de vraag van de provincie Antwerpen naar de  mogelijke deelname aan het Koningsfeest van 15 november 2012 door een van de plaatselijke vrijwilligers en een van de jongeren die ze begeleiden.
 
Het OCMW stelde de opvang van Niet Begeleide Buitenlandse Minderjarigen binnen de structuur van een Lokaal Opvanginitiatief voor. Hiermee werd van start gegaan in 2005. Vanuit de begeleiding stelde men vast dat verschillende jongeren nood hadden aan begeleiding bij huiswerk, huishoudelijke taken, … Inmiddels zijn er al een 10-tal vrijwilligers binnen het bestand van het OCMW die ingeschakeld kunnen worden voor de begeleiding van deze jongeren en voor huiswerkbegeleiding van anderstalige kinderen die bij hun ouders in het Lokaal Opvanginitiatief verblijven.

Wat start als een huiswerkbegeleiding door een vrijwilliger mondt vaak uit in een hecht contact tussen de jongere en de vrijwilliger. De vrijwilliger wordt vaak na verloop van tijd een vertrouwensfiguur voor de jongere, iemand waarbij hij met al zijn zorgen en vragen terechtkan.
 
Het project dat het OCMW voorstelde, werd geselecteerd. Concreet zullen vrijwilliger Roger Wynants en jongere Masaeli Amirhossein het LOI mogen vertegenwoordigen op het Koningsfeest.