Aurubis Olen steunt vzw Helden Voor Helden en investeert in een speciaal ontworpen fiets die kinderen en jongeren met een chronische of levensbedreigende aandoening toelaat om met hun gezin op fietsuitstap te gaan.

Studenten van bachelor Elektromechanica van Thomas More (Campus Geel) hebben een interactief dashboard voor de fiets ontwikkeld en zorgen zo voor een echte totaalbeleving.

Chronisch zieke kinderen een zo kwalitatief en normaal mogelijk leven geven, door in te zetten op hun talenten zonder voortdurend beperkt te worden door wat niet kan: dat is de doelstelling van Helden Voor Helden.

De vzw werd in 2019 opgericht nadat enkele ouders elkaar leerden kennen in UZ Leuven. "We spelen al langer met het idee van zo'n speciale tandemfiets. Met het fietsproject kunnen we het welbevinden bij deze kinderen en jongeren verbeteren. We verleggen de focus van de aandoening naar de kwaliteiten en opportuniteiten.", vertelt Hanne Van Bossele van vzw Helden voor Helden.

De aankoop van zo'n fiets is voor een jonge vzw geen evidentie.

"Dit project sluit helemaal aan bij onze sociale visie. Het stimuleert kinderen en jongeren in hun talenten, en laat hen toe om op een aangepaste manier te sporten.", klinkt het bij Inge Hofkens, Managing Director bij Aurubis Olen.

Dat het bedrijf als werkgever van 630 streekgenoten sterk verankerd is in de ruime regio van Olen, toont ook deze samenwerking. "Onze slogan is Metals For Progress, letterlijk vertaald metalen voor vooruitgang. Ons koper en onze metalen vormen de basis voor belangrijke megatrends zoals groene energie, e-mobiliteit en digitalisatie.

We kijken als bedrijf voortdurend naar wat er leeft en beweegt rondom ons. We nemen onze verantwoordelijkheid, en zijn blij dat we onze schouders hier mee kunnen onder zetten.", aldus Els Lievens, HR Director bij Aurubis Olen.

Een studieproject met Thomas More maakt de cirkel helemaal rond.

"Binnen de bacheloropleiding Elektromechanica leggen we een directe link tussen techniek en het versterken van de kansen van iedereen in de maatschappij. Met dit project tonen de studenten heel concreet hoe we technologie kunnen inzetten ter ondersteuning van de levenskwaliteit.", vertelt Ruben Cannaerts, docent bij Thomas More.

Zes derdejaarsstudenten ontwikkelden een communicatiesysteem voor de tandemfiets. Het kind dat vooraan op de fiets zit, kan daardoor communiceren met de bestuurder achteraan op de fiets.

"Na een eerste brainstorm ontstond al snel het idee om een interactief stuur te bouwen. Elke knop heeft een eigen betekenis. Zo zijn er bv. twee knoppen om voor links of rechts te kiezen. Als het kind erop drukt, ziet de bestuurder dat op een display. Met een spiegel kunnen kind en bestuurder altijd visueel contact maken. En als extraatje is er ook een toeter voorzien.", licht student Tom Soeffers toe.

De samenwerking tussen Thomas More, Aurubis Olen en Helden Voor Helden is een mooi voorbeeld waarbij onderwijs, industrie en vzw de handen in elkaar slaan en zo samen een waardevol verschil maken in het leven van deze gezinnen.

Sofie's zoon Hendo heeft ASS waardoor fietsen haast onmogelijk is. Onlangs hebben ze de Aurubis tandemfiets voor het eerst uitgetest. "Deze fiets gratis kunnen uitlenen bij Helden Voor Helden is voor ons ideaal. Het zitje vooraan zit heel comfortabel voor onze 9-jarige zoon.

Hij kan volledig zelf beslissen wanneer hij actief mee trapt of gewoon even uitrust en geniet van de fietstocht. Voor veel mensen heel vanzelfsprekend, maar voor ons zo bijzonder om samen te kunnen gaan fietsen!"