U bent hier

Heldenbloemen voor Agnes die bejaarde van gewisse dood door aanstormende trein redde

Kempen regio | Nijlen regio | Olen
06.07.2015 - 10.49u
Door: Herman Gezelle

Agnes Janssens uit Olen die in de ochtend van 20 mei de bejaarde Maria Nees (82) van de gewisse dood redde, werd zondagnamiddag in het WZC H.Hart Nijlen in de bloemen gezet. het werd een bijzonder emotioneel weerzien.

Maria Nees was die ochtend op de spoorweg aan het station van Nijlen gevallen. De slagbomen gingen dicht voor de aanstormende IC-sneltrein uit Lier.

Agnes stond aan de slagbomen te wachten in haar wagen.  Ze zag alles gebeuren en rende onder de slagbomen door om Maria te redden.  Agnes Janssens : 'Ik stond met m'n wagen net voor de gesloten spoorovergang te wachten. Plots zag ik een bejaarde dame die nog snel de sporen wilde oversteken.
De vrouw was echter in paniek geraakt toen ze bij het oversteken van de overweg plots het belsignaal hoorde.  Ze viel op het spoor.'

'5 seconden voordat IC-trein voorbijraasde'

'Ik sprong uit m'n auto en snelde naar de oude dame om haar terug op de been te helpen. Het scheelde maar 5 seconden voordat de trein aanstormde. Het was een IC-trein die niet stopte in Nijlen.'

Heldendaad op risico van haar eigen leven

'Wat me zo teleurstelde was dat niemand van de omstaanders enig initiatief nam om de gevallen bejaarde dame mee te helpen redden. Enkel Rita Goormans van dames- en herenkleding Jorenta uit de Nonnenstraat Nijlen sprong bij.

We hebben samen Maria naar het nabijgelegen ziekenkaskantoor begeleid. Een ambulance bracht ze na de eerste verzorging naar het ziekenhuis in Lier. Ze had een gebroken pols en kneuzingen. De bejaarde woont in het WZC H. Hart in Nijlen,' aldus redster Agnes.

'Verstijfd van schrik lag ik op het spoor'

Bejaarde Maria Nees (82) : 'Plots ging het belsignaal. Ik struikelde en viel. Ik brak hierbij m'n pols.  Verstijfd van schrik lag ik op het spoor.  Ik voelde erg veel pijn. Ik blijf Agnes en ook Rita eeuwig dankbaar.  Ze hebben m'n leven gered, op risico van hun eigen leven.

Medaille voor Moed en Zelfopoffering

Burgemeester Paul Verbeeck van Nijlen kwam zondagnamiddag de heldinnen feliciteren.  'Je ziet dat gewone mensen ook in staat zijn om buitengewone prestaties te leveren, hun eigen leven op het spel zetten voor de medemens. 

Ik ga samen met de burgemeester van Olen een aanvraag indienen voor de Medaille voor Moed en Zelfopoffering.  Die procedure duurt ongeveer 1,5 jaar.  In het gemeetenhuis van Olen gaan we dan samen deze medaille overhandigen.  Agnes en Rita verdienen dat van ganser harte.' 

De directie van WZC H. Hart bood de heldinnen en hun familie nog een feesttaart aan.  Een mooie afsluiter van een bijzonder emotionele dag. 

Foto's en verslag Guy Verellen / NNieuws exclusief.

imageMeer nieuws

Afvalbrand aan Hoogbuul

Olen 01.07.2020 - 15.03u

Een 2 weken durende kunsthappening in Tarmac – Meerhout

Een 2 weken durende kunsthappening in Tarmac – Meerhout
Kempen regio | Laakdal regio 01.07.2020 - 11.09u

Vrijdagmarkt vanaf 3 juli op nieuwe locatie

Vrijdagmarkt vanaf 3 juli op nieuwe locatie
Herentals 01.07.2020 - 09.22u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 01.07.2020 - 09.05u

Voka : 'Stem op jouw favoriet | Wie wint de Prijs Ondernemen 2020 ?'

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 01.07.2020 - 08.42u

'Gezond gevulde voedselpakketten'

'Gezond gevulde voedselpakketten'
Kasterlee 01.07.2020 - 08.36u

Graydon : 'Einde moratorium faillissementen, toename pas na de zomer verwacht'

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 01.07.2020 - 07.30u

Bobbejaanland heeft beste rollercoaster in Vlaanderen: de Fury

Bobbejaanland heeft beste rollercoaster in Vlaanderen: de Fury
Kasterlee | Kempen regio | Vlaanderen 30.06.2020 - 16.32u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto