Het gedeelte van de Doornboomstraat in Mol tussen de Gasthuisstraat en Adolf Reydamslaan is nu officieel herbenoemd tot Heldenstraat.

Het Heilig Hartziekenhuis, woonzorgcentrum Witte Meren en het St.-Lutgardis huldigden hun nieuwe straatnaam officieel in op zondag 27 juni. Mol telt talrijke helden – binnen en buiten de zorg - die zijn of haar steentje hebben bijgedragen in de strijd tegen het coronavirus. Deze naam, die na een publieksbevraging door de gemeenteraad werd goedgekeurd, verwijst naar al deze inwoners.

In elke crisis zijn er mensen die boven zichzelf uitstijgen. Dit was het afgelopen jaar ook het geval in onze gemeente. De Heldenstraat is een eerbetoon aan al deze mensen. Dankjewel helden!

Hoe verliep dit proces?

Onze straatnamencommissie - bestaande uit ambtenaren, vrijwilligers en leden van het college van burgemeester en schepenen - maakte van de gelegenheid en de bijzondere ligging van de straat gebruik om drie voorstellen te formuleren met telkens een specifieke motivatie.

De straatnamencommissie kwam niet tot een unaniem besluit voor een keuze van één van de drie.

Publieksbevraging

Omdat de straatnamencommissie niet tot een unaniem besluit kwam, konden onze inwoners via een poll tot 11 januari aangeven welke benaming zij verkiezen. In totaal brachten 598 inwoners een stem uit, met volgende uitslag.

- Heldenstraat: 53% - Zorgheldenstraat: 38% - Covidheldenstraat: 9%

Advies cultuurraad

Na kennisname van de resultaten van de publieksbevraging kreeg de cultuurraad de kans om een advies te formuleren. Dit is een wettelijk verplichte stap in de straatnaamprocedure.

De leden van de cultuurraad kozen op 19 januari na overleg unaniem voor 'Zorgheldenstraat' als nieuwe straatnaam. Voor hun advies gebruikten ze volgende argumentatie:

· Heldenstraat: Dat is een te algemene naam voor de bedoeling en voor de straat waarvoor het moet dienen.

· Covidheldenstraat: weinig enthousiasme rond dit voorstel. Covid zal men waarschijnlijk/hopelijk na 100 jaar niet meer herinneren.

· Zorgheldenstraat: is de meest geschikte naam. Al zeer lang is in deze straat een ziekenhuis, woonzorgcentrum en school gevestigd.

Er zijn geen brievenbussen van particulieren/woningen in deze straat zodat er geen grote aanpassingen moeten gebeuren.

Heldenstraat

Na de beslissing van de gemeenteraad, volgde een openbaar onderzoek om de procedure wettelijk te voltooien. Dit is ondertussen afgerond waardoor het straatnaambordje officieel kan verwisseld worden.