U bent hier

Heldin Agnes Janssens uit Olen ontvangt Burgerlijk Ereteken Moed en Zelfopoffering

Nijlen regio | Olen
03.05.2016 - 09.46u
Door: Herman Gezelle

Maandagnamiddag heeft gouverneur Cathy Berx een Burgerlijk Ereteken van Moed en Zelfopoffering uitgereikt aan Agnes Janssens uit Olen.  Aanleiding was haar dappere en heldhaftige optreden toen op woensdag 20 mei 2015 een bejaarde vrouw, de Nijlense Maria Nees, op een spooroverweg in Nijlen ten val was gekomen. Net op dat ogenblik naderde er een trein. Gelukkig kon Agnes Janssens de vrouw tijdig overeind helpen en in veiligheid brengen.

Heldendaad op risico van haar eigen leven

'Wat me zo teleurstelde was dat niemand van de omstaanders enig initiatief nam om de gevallen bejaarde dame mee te helpen redden. Enkel Rita Goormans van dames- en herenkleding Jorenta uit de Nonnenstraat Nijlen sprong bij.

We hebben samen Maria naar het nabijgelegen ziekenkaskantoor begeleid. Een ambulance bracht ze na de eerste verzorging naar het ziekenhuis in Lier. Ze had een gebroken pols en kneuzingen. De bejaarde woont in het WZC H. Hart in Nijlen,' aldus redster Agnes.

'Verstijfd van schrik lag ik op het spoor'

Bejaarde Maria Nees (82) : 'Plots ging het belsignaal. Ik struikelde en viel. Ik brak hierbij m'n pols. Verstijfd van schrik lag ik op het spoor. Ik voelde erg veel pijn. Ik blijf Agnes en ook Rita eeuwig dankbaar. Ze hebben m'n leven gered, op risico van hun eigen leven.

Hulde

Naast familieleden en vrienden waren maandag bij de hulde in het Provinciehuis ook Seppe Bouquillon, burgemeester van Olen, en Riet Smits en Ellen Deswert, schepenen van Olen, aanwezig zijn bij de overhandiging van het brevet en de decoratie.

Dankbaar

Maria was zelf niet aanwezig bij de medailleuitreiking in het provinciehuis. Zij bleef gisteren op haar gemakje in het Nijlense rusthuis. 'Ik ben Agnès enorm dankbaar voor hetgeen ze gedaan heeft. Maar ook Rita, de andere vrouw die me geholpen heeft, ben ik enorm dankbaar. Eigenlijk mag die ook eens in de bloemetjes gezet worden. Zonder die twee vrouwen was ik hier niet meer geweest', onderstreepte ze.

Foto's Erik Devisch / NNieuws

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto