Minder giften, geen fundraisingevenementen, minder vrijwilligers: de coronacrisis veroorzaakt financiële moeilijkheden voor allerhande culturele en sociale verenigingen, blijkt uit onderzoek van de Koning Boudewijnstichting.
"Het zijn zeer zware tijden", is te horen bij verenigingen. Ook het wegvallen van het geld van De Warmste Week dit jaar doet pijn.
De coronacrisis werkt door op alle niveaus van de samenleving, ook in de vele verenigingen die ons land rijk is: vzw's en stichtingen die zich inzetten voor cultuur, milieu, ontwikkelingssamenwerking, gezondheid en welzijn.
De voorbije maanden kwamen al meerdere initiatieven in het nieuws, die het dit jaar met merkelijk minder geld moeten stellen. De beroemde stickerverkoop van het Rode Kruis leverde maar een tiende van de opbrengst van vorig jaar op.
Broederlijk Delen strandde op de helft. Kom op tegen Kanker verkocht toch nog bijna 200.000 azalea's online, meer dan verwacht, maar de opbrengst van dit jaar (ruim 1,35 miljoen euro) was ook wel beduidend kleiner dan vorig jaar (ruim 2,37 miljoen).
Om van de jeugdbewegingen, sportclubs of harmonieën maar te zwijgen, die zich in bochten moeten wringen, nu alle verkoop en fundraisingetentjes al maanden stil liggen. Ook 11.11.11-vrijwilligers met postkaarten of chocolade zult u dit jaar niet tegenkomen.
Geen fuif of eetfestijn, hoe groot is de corona-impact op de jeugdbeweging? "We gaan geen groepen failliet laten gaan"
11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, maakt zich sterk dat het resultaat goed wordt, maar "is ook realistisch." Lokale vrijwilligers hebben alternatieve online-fundraising opgezet en vanuit de organisatie zelf wordt opgeroepen om een gift te doen.
Directeur Els Hertogen: "Door het feit dat vrijwilligers momenteel niet deur-aan-deur komen of aan de winkel staan, kunnen veel mensen hun bijdrage niet leveren.
Aan hen de oproep om 11 euro te storten voor de campagne van 11.11.11, ter ondersteuning van Changemakers, mensen die wereldwijd het verschil maken voor hun omgeving.
Verenigingen zijn onmisbaar
De Koning Boudewijnstichting volgt de financiële toestand van verenigingen op voet, want die "zijn onmisbaar in onze samenleving: ze versterken de goede werking van de democratie en de sociale cohesie en dragen bij tot de economie."
Uit de nieuwe tweejaarlijkse "Barometer van de Verenigingen", een representatieve bevraging van zo'n 700 groepen aangesloten bij goededoelen.be, blijkt hoe hard de verenigingen zijn getroffen door de coronacrisis.
49 procent van de ondervraagde verenigingen zag hun financiële toestand achteruitgaan in de voorbije 12 maanden. Bovendien ziet een op de drie geen verbetering in 2021.
Vooral verenigingen actief in cultuur, vrije tijd en ontwikkelingssamenwerking zijn getroffen, maar ook in andere sectoren is de nood groot. Kleinere organisaties hebben het moeilijker dan grote; in het Franstalige landsgedeelte gaat het slechter dan in Vlaanderen.
65 procent van de verenigingen zag de opbrengst uit verkoop (stickers, wafels...) dalen. En een derde kreeg ook minder giften van particulieren.
Subsidies van de overheid zijn wel redelijk stabiel en blijven de belangrijkste bron van inkomsten.
9 op de 10 verenigingen slagen er wel nog in om de eigen financiële verplichtingen na te komen, door reserves aan te spreken, minder activiteiten te organiseren, meer mensen tijdelijk werkloos te maken.
Er zijn niet merkelijk meer ontslagen gevallen, maar nieuwe indienstnemingen worden uitgesteld.
Verenigingen werken vooral met vrijwilligers, en ook daar heeft corona een enorme invloed. Bij een op de drie verenigingen is het aantal vrijwilligers gehalveerd.
Ook de werking is aangepast tijdens deze pandemie. Verenigingen voor cultuur of vrije tijd hebben hun activiteiten tijdelijk stopgezet. In de sociale en gezondheidssector is dat anders: een derde heeft de activiteiten gestaakt, maar een vijfde doet net meer.
Verenigingen zijn wel flexibel en creatief en verzinnen andere manieren om te blijven werken (bijvoorbeeld een sociaal restaurant dat voedselpakketten aan huis brengt) en geld in het laatje te brengen.
De Koning Boudewijnstichting roept op: "Meer dan ooit is solidariteit nodig, vandaag en morgen, om het verenigingsleven op koers te houden."
De gekende buitenspeeldagen in Neteland, met speelmogelijkheden op verschillende centrale locaties, kunnen door corona niet doorgaan. Omdat de vrijetijdsdiensten van Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar kinderen wel de kans willen geven om fijn en veilig buiten te spelen, leggen ze dit jaar de focus op speelstraten en op de uitdagingen van koning Arthur.
Neteland en de hulp voor koning Arthur
Heb je een pril idee om een eigen onderneming te starten? Heb je concrete plannen om een horecazaak te beginnen? Of heb je al een eigen handelszaak en wil je met ons bekijken wat de eventuele volgende stappen zijn om je zaak verder te doen groeien?
De medewerkers van het contactcentrum ondernemen staan voor je klaar.
Op 1 april 2021 opende het contactcentrum ondernemen van stad Geel.
Westerlo heeft na 6 duels zonder driepunter weer kunnen aanknopen met de overwinning. Tegen Deinze volstond een doelpunt van Kyan Vaesen.
Voor beide ploegen stond er amper nog iets op het spel. Westerlo is nu 4e met 42 punten, 4 meer dan nummer 5 Deinze. (VRT NWS)
Het gemeentebestuur van Kasterlee biedt een toegankelijk en coronaproof alternatief aan voor de Buitenspeeldag. Alle Kastelse lagereschoolkinderen krijgen een doosje met stoepkrijt waarmee ze kunnen buitenspelen.
Dit jaar geen groot evenement op woensdag 21 april, maar wel speelgoed om buiten mee te spelen op deze speciale dag. De doosjes worden verdeeld via de scholen en kunnen gebruikt worden om woensdagnamiddag mee buiten te spelen.
Maak je een tekening? Zet deze dan online met de hashtag #BSDKASTERLEE.
Op vrijdag 16 april streek een mobiel tandartsenteam neer in Ten Hove en later op de dag ook aan Den Travoo in Balen. Inwoners die doorverwezen werden vanuit de sociale dienst, konden er terecht voor een standaard screening van hun gebit. In totaal namen 36 inwoners plaats in de tandartsstoel.
Het gaat om mensen die het financieel moeilijker hebben en een bezoek aan de tandarts daarom vaak uitstellen. Met deze preventieve screening willen we grote tandproblemen vermijden.
Onder het motto 'Eerst de balken, dan de noten' – er moet verbouwd worden voor er weer muziek kan weerklinken – lanceerde de legendarische Hnita Jazz Club uit Heist-op-den-Berg vorige week een oproep om 50.000 euro in te zamelen om haar (bijna) gerenoveerde concertzaal in te richten.
10 dagen na de oproep werd al meer dan 25.000 euro geschonken door muziekliefhebbers en sympathisanten uit heel Vlaanderen.
Twee IT-bedrijven die onafhankelijk hun krachten bundelen: niet alledaags, maar het gebeurde wel bij softwarebedrijf DDA IT en allround IT-speler Netropolix. Waar die eerste haar software wil moderniseren, helpt de tweede door deze pakketten naar de cloud te brengen. Een hele uitdaging.
DDA IT gaat voor modernisering
Voor het eerst heeft er een drone op een andere planeet dan de aarde gevlogen. De testvlucht van de Ingenuity, de mini-helikopter die midden februari op Mars is geland, is succesvol verlopen.
De officiële aankondiging van een Super League met 12 absolute Europese topclubs doet de voetbalwereld op zijn grondvesten daveren.
Hoe kijkt onze voetbalcommentator Peter Vandenbempt naar die ontwikkeling?
Dit is niets minder dan een atoombom die gedropt is op het Europese voetbal. Je kan het niet overschatten. Alleen is ze nog niet echt ontploft, zou ik zeggen.
De Lichtaartse eigenaar van een wagen verwacht al meer dan 2 jaar tevergeefs op de uitbetaling van een pak verzekeringsgeld. Het gaat over een zeer hoog bedrag. Z'n auto raakte zwaar beschadigd nadat hij in een diepe put in de weg reed in de Atealaan industriezone Herentals.
De eigenaar wil de kosten verhalen op de stad. De verzekeringsmaatschappijen van beide partijen discussiëren al 2 jaar over de verantwoordelijkheid.
De rechtbank gaat nu bepalen wie verantwoordelijk is en de schade moet ophoesten.