Minder giften, geen fundraisingevenementen, minder vrijwilligers: de coronacrisis veroorzaakt financiële moeilijkheden voor allerhande culturele en sociale verenigingen, blijkt uit onderzoek van de Koning Boudewijnstichting.
"Het zijn zeer zware tijden", is te horen bij verenigingen. Ook het wegvallen van het geld van De Warmste Week dit jaar doet pijn.
De coronacrisis werkt door op alle niveaus van de samenleving, ook in de vele verenigingen die ons land rijk is: vzw's en stichtingen die zich inzetten voor cultuur, milieu, ontwikkelingssamenwerking, gezondheid en welzijn.
De voorbije maanden kwamen al meerdere initiatieven in het nieuws, die het dit jaar met merkelijk minder geld moeten stellen. De beroemde stickerverkoop van het Rode Kruis leverde maar een tiende van de opbrengst van vorig jaar op.
Broederlijk Delen strandde op de helft. Kom op tegen Kanker verkocht toch nog bijna 200.000 azalea's online, meer dan verwacht, maar de opbrengst van dit jaar (ruim 1,35 miljoen euro) was ook wel beduidend kleiner dan vorig jaar (ruim 2,37 miljoen).
Om van de jeugdbewegingen, sportclubs of harmonieën maar te zwijgen, die zich in bochten moeten wringen, nu alle verkoop en fundraisingetentjes al maanden stil liggen. Ook 11.11.11-vrijwilligers met postkaarten of chocolade zult u dit jaar niet tegenkomen.
Geen fuif of eetfestijn, hoe groot is de corona-impact op de jeugdbeweging? "We gaan geen groepen failliet laten gaan"
11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, maakt zich sterk dat het resultaat goed wordt, maar "is ook realistisch." Lokale vrijwilligers hebben alternatieve online-fundraising opgezet en vanuit de organisatie zelf wordt opgeroepen om een gift te doen.
Directeur Els Hertogen: "Door het feit dat vrijwilligers momenteel niet deur-aan-deur komen of aan de winkel staan, kunnen veel mensen hun bijdrage niet leveren.
Aan hen de oproep om 11 euro te storten voor de campagne van 11.11.11, ter ondersteuning van Changemakers, mensen die wereldwijd het verschil maken voor hun omgeving.
Verenigingen zijn onmisbaar
De Koning Boudewijnstichting volgt de financiële toestand van verenigingen op voet, want die "zijn onmisbaar in onze samenleving: ze versterken de goede werking van de democratie en de sociale cohesie en dragen bij tot de economie."
Uit de nieuwe tweejaarlijkse "Barometer van de Verenigingen", een representatieve bevraging van zo'n 700 groepen aangesloten bij goededoelen.be, blijkt hoe hard de verenigingen zijn getroffen door de coronacrisis.
49 procent van de ondervraagde verenigingen zag hun financiële toestand achteruitgaan in de voorbije 12 maanden. Bovendien ziet een op de drie geen verbetering in 2021.
Vooral verenigingen actief in cultuur, vrije tijd en ontwikkelingssamenwerking zijn getroffen, maar ook in andere sectoren is de nood groot. Kleinere organisaties hebben het moeilijker dan grote; in het Franstalige landsgedeelte gaat het slechter dan in Vlaanderen.
65 procent van de verenigingen zag de opbrengst uit verkoop (stickers, wafels...) dalen. En een derde kreeg ook minder giften van particulieren.
Subsidies van de overheid zijn wel redelijk stabiel en blijven de belangrijkste bron van inkomsten.
9 op de 10 verenigingen slagen er wel nog in om de eigen financiële verplichtingen na te komen, door reserves aan te spreken, minder activiteiten te organiseren, meer mensen tijdelijk werkloos te maken.
Er zijn niet merkelijk meer ontslagen gevallen, maar nieuwe indienstnemingen worden uitgesteld.
Verenigingen werken vooral met vrijwilligers, en ook daar heeft corona een enorme invloed. Bij een op de drie verenigingen is het aantal vrijwilligers gehalveerd.
Ook de werking is aangepast tijdens deze pandemie. Verenigingen voor cultuur of vrije tijd hebben hun activiteiten tijdelijk stopgezet. In de sociale en gezondheidssector is dat anders: een derde heeft de activiteiten gestaakt, maar een vijfde doet net meer.
Verenigingen zijn wel flexibel en creatief en verzinnen andere manieren om te blijven werken (bijvoorbeeld een sociaal restaurant dat voedselpakketten aan huis brengt) en geld in het laatje te brengen.
De Koning Boudewijnstichting roept op: "Meer dan ooit is solidariteit nodig, vandaag en morgen, om het verenigingsleven op koers te houden."
Op hun Twitteraccount deelt Volkssterrenwacht Mira mee dat er een zesde (of zevende) meteoriet is ingeslagen op Belgisch grondgebied. De steen meet maximaal enkele centimeters doorsnee en werd voorlopig nog niet gevonden.
De meteoriet zou vrijdagochtend neergestort zijn in de regio Aalst-Dendermonde om 7.52 uur. (Mira)
De film "De Patrick", met Kevin Janssens in de hoofdrol en de rechtbankreeks "De twaalf" (uitgezonden op Eén) zijn de grote winnaars bij de Ensors, de uitreiking van de belangrijkste prijzen voor Vlaamse films en televisieseries.
Beide producties gaan met 7 awards naar huis, alle hoofdonderscheidingen in hun categorieën. De Ensors worden traditioneel uitgereikt op de slotdag van het Filmfestival van Oostende, maar in corona-omstandigheden verloopt dat allemaal uiteraard iets anders.
Alle leerlingen en leerkrachten van de basisschool in Hallaar zijn getest. Er werden geen bijkomende besmettingen vastgesteld. En dit tot ieders opluchting.
De school kan dus weer open. De school is een week dicht geweest en in Hallaar werden ook alle activiteiten voor -12-jarigen geannuleerd.
Eind vorige week bleek de helft van de leerlingen van het zesde leerjaar besmet met het coronavirus.
Mathieu van der Poel heeft voor de 5e keer op een rij de Flandriencross in Hamme naar zijn hand gezet.
Wout van Aert hield de wereldkampioen de hele cross lang in het vizier en eindigde 2e. (VRTNWS)
#Flandriencross
Wout's 10th podium of the season pic.twitter.com/LMgfO4vhJg
De week van het Loukuptimisme ziet er in grote lijnen zo uit - online uiteraard)
- elke dag een ander aspect van Lou'k up dat belicht w: rouw- en verliescoach, afscheidsplanner + opmaken afscheidsakte, positiviteitscoach, webshop met troostkadootjes, VZW Lou'k up fonds + meters voorstellen, workshops, inspiratiecafes en opleidingen
- elke dag getuigenissen van mensen die ik ontmoet en begeleid heb
- een open vraag rond rouw en verlies + interactie
- Q&A: Facebook live
De wereldberoemde Amerikaanse talkshow-presentator Larry King is overleden. Hij presenteerde decennialang het programma "Larry King Live" op nieuwszender CNN.
Larry King was 87 jaar. Hij werd enkele weken geleden in het ziekenhuis opgenomen met een coronabesmetting. (VRTNWS)
Larry King, the famous TV interviewer who hosted "Larry King Live" on CNN for 25 years, has died at age 87 https://t.co/vLvb87cc73
De spoorwegoverwegen in Olen en Geel bleven vanmorgen een tijdlang geblokkeerd nadat arbeiders bij werken een kabel hadden beschadigd die de seinregeling aanstuurt.
Hierdoor trad een veiligheidssysteem in werking waardoor alle overwegen op de spoorlijn in Olen en Geel dicht gingen.
Vrijdagochtend werd beslist om ook alle leerlingen van het 6e leerjaar van gemeentelijke basisschool De Zandloper in Rauw preventief in quarantaine te laten gaan.
De quarantaineverplichting geldt zowel voor de leerlingen als de betrokken leerkracht.
De beslissing werd in overleg met de gemeentelijke crisiscel genomen nadat ook in deze klasgroep twee leerlingen positief testten op corona.
OKRA staat bekend en vermaard om zijn ledenfeesten.'Met heel wat OKRA-vrienden en vriendinnen gezellig samen tafelen, dansen en zingen', zegt Benny Van Campfort van OKRA regio Kempen.
'Namiddagen waar vele leden lang van tevoren naar uitkijken.
Natuurlijk is dat nu niet mogelijk. Al bijna een jaar leven we in een wereld waar we mekaar niet mogen vastpakken.
OKRA-leden, vrienden en vriendinnen zijn van mekaar gescheiden.
De organisatoren van het Gladiolen-festival in O.-L.-Vrouw Olen willen dit jaar tijdens het pinksterweekend hoe dan ook doorzetten. 'Dat zijn we gewoon moreel verplicht aan ons publiek, de vrijwilligers, sponsors, artiesten en leveranciers die ons al jaren trouw zijn', zegt woordvoerder Kristof Geens.
"Wat dat gaat worden en wanneer ligt momenteel nog open. Voor details is het te vroeg. We hopen op spoedige en goede beslissingen. We hebben enkele opties in een lijstje gezet zodat we later sneller kunnen schakelen. Afwachten is de boodschap.'