Minder giften, geen fundraisingevenementen, minder vrijwilligers: de coronacrisis veroorzaakt financiële moeilijkheden voor allerhande culturele en sociale verenigingen, blijkt uit onderzoek van de Koning Boudewijnstichting.
"Het zijn zeer zware tijden", is te horen bij verenigingen. Ook het wegvallen van het geld van De Warmste Week dit jaar doet pijn.
De coronacrisis werkt door op alle niveaus van de samenleving, ook in de vele verenigingen die ons land rijk is: vzw's en stichtingen die zich inzetten voor cultuur, milieu, ontwikkelingssamenwerking, gezondheid en welzijn.
De voorbije maanden kwamen al meerdere initiatieven in het nieuws, die het dit jaar met merkelijk minder geld moeten stellen. De beroemde stickerverkoop van het Rode Kruis leverde maar een tiende van de opbrengst van vorig jaar op.
Broederlijk Delen strandde op de helft. Kom op tegen Kanker verkocht toch nog bijna 200.000 azalea's online, meer dan verwacht, maar de opbrengst van dit jaar (ruim 1,35 miljoen euro) was ook wel beduidend kleiner dan vorig jaar (ruim 2,37 miljoen).
Om van de jeugdbewegingen, sportclubs of harmonieën maar te zwijgen, die zich in bochten moeten wringen, nu alle verkoop en fundraisingetentjes al maanden stil liggen. Ook 11.11.11-vrijwilligers met postkaarten of chocolade zult u dit jaar niet tegenkomen.
Geen fuif of eetfestijn, hoe groot is de corona-impact op de jeugdbeweging? "We gaan geen groepen failliet laten gaan"
11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, maakt zich sterk dat het resultaat goed wordt, maar "is ook realistisch." Lokale vrijwilligers hebben alternatieve online-fundraising opgezet en vanuit de organisatie zelf wordt opgeroepen om een gift te doen.
Directeur Els Hertogen: "Door het feit dat vrijwilligers momenteel niet deur-aan-deur komen of aan de winkel staan, kunnen veel mensen hun bijdrage niet leveren.
Aan hen de oproep om 11 euro te storten voor de campagne van 11.11.11, ter ondersteuning van Changemakers, mensen die wereldwijd het verschil maken voor hun omgeving.
Verenigingen zijn onmisbaar
De Koning Boudewijnstichting volgt de financiële toestand van verenigingen op voet, want die "zijn onmisbaar in onze samenleving: ze versterken de goede werking van de democratie en de sociale cohesie en dragen bij tot de economie."
Uit de nieuwe tweejaarlijkse "Barometer van de Verenigingen", een representatieve bevraging van zo'n 700 groepen aangesloten bij goededoelen.be, blijkt hoe hard de verenigingen zijn getroffen door de coronacrisis.
49 procent van de ondervraagde verenigingen zag hun financiële toestand achteruitgaan in de voorbije 12 maanden. Bovendien ziet een op de drie geen verbetering in 2021.
Vooral verenigingen actief in cultuur, vrije tijd en ontwikkelingssamenwerking zijn getroffen, maar ook in andere sectoren is de nood groot. Kleinere organisaties hebben het moeilijker dan grote; in het Franstalige landsgedeelte gaat het slechter dan in Vlaanderen.
65 procent van de verenigingen zag de opbrengst uit verkoop (stickers, wafels...) dalen. En een derde kreeg ook minder giften van particulieren.
Subsidies van de overheid zijn wel redelijk stabiel en blijven de belangrijkste bron van inkomsten.
9 op de 10 verenigingen slagen er wel nog in om de eigen financiële verplichtingen na te komen, door reserves aan te spreken, minder activiteiten te organiseren, meer mensen tijdelijk werkloos te maken.
Er zijn niet merkelijk meer ontslagen gevallen, maar nieuwe indienstnemingen worden uitgesteld.
Verenigingen werken vooral met vrijwilligers, en ook daar heeft corona een enorme invloed. Bij een op de drie verenigingen is het aantal vrijwilligers gehalveerd.
Ook de werking is aangepast tijdens deze pandemie. Verenigingen voor cultuur of vrije tijd hebben hun activiteiten tijdelijk stopgezet. In de sociale en gezondheidssector is dat anders: een derde heeft de activiteiten gestaakt, maar een vijfde doet net meer.
Verenigingen zijn wel flexibel en creatief en verzinnen andere manieren om te blijven werken (bijvoorbeeld een sociaal restaurant dat voedselpakketten aan huis brengt) en geld in het laatje te brengen.
De Koning Boudewijnstichting roept op: "Meer dan ooit is solidariteit nodig, vandaag en morgen, om het verenigingsleven op koers te houden."
Een tekort aan redders zorgt ervoor dat het grote publiek tijdens de week overdag niet meer kan gaan zwemmen in het zwembad van Nijlen.
Gezien de omvang van het zwembad zijn er twee redders nodig en die heeft Nijlen niet. (VRTNWS)
Geen publiekszwemmen meer tijdens schooluren in Nijlens zwembad: "Er zijn te weinig redders" https://t.co/6jAR4oi7hW #vrtnws
Bruno De Wever (UGent), expert over de geschiedenis van de Vlaamse beweging, roept de organisatie van de IJzerwake op "om radicaal te breken met hun neofascistische vleugel".
Hij doet dat naar aanleiding van het omstreden festival Frontnacht waarvan eerder deze week de vergunning werd ingetrokken.
De hele hetze rond Frontnacht doet volgens De Wever de Vlaamse beweging geen goed. (VRTNWS)
Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft eerder deze maand klacht ingediend tegen een hondenverkoper uit Kasterlee, omdat die aan verschillende klanten zieke puppy's zou hebben verkocht.
Vrijdag volgt er nog een tweede klacht tegen de handelaar, over een website die "puberpups" aanbiedt en die volgens GAIA misleidend zou zijn. (VRTNWS)
Explosies op straat, huizen die beschoten worden, schietpartijen aan woningen en in het midden van de stad: de lijst met incidenten deze zomer in Antwerpen die mogelijk gelinkt kunnen worden aan het drugsmilieu is lang. (VRTNWS)
Zomer vol drugsgeweld in Antwerpen: een overzicht https://t.co/iCw86Sgw2z #vrtnws
meemoo, het Vlaams instituut voor het archief, dat archiefmateriaal voor de cultuur-, overheids- en mediasector digitaliseert, is gestart met een uniek project: het digitaliseren van maar liefst 170.000 glasplaten.
Het is de eerste keer dat dit in Europa op zo'n grote schaal gebeurt.
De Federale Gerechtelijke Politie krijgt meer voertuigen ter beschikking om georganiseerde misdaad te onderzoeken.
Vice-eersteminister en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne wil namelijk meer in beslag genomen voertuigen laten gebruiken door de politie. Daarvoor werkte de minister een samenwerkingsovereenkomst uit tussen de Geïntegreerde Politie en het Centraal Orgaan voor Inbeslagneming en Verbeurdverklaring (COIV).
Er wordt gemikt op zo'n 100 wagens per jaar.
Koken, fotograferen, mensen verzorgen, fietsen herstellen, haren knippen, elektriciteit aansluiten, ...
'Wil jij graag een nieuwe job of hobby leren? Bij HIK Volwassenenonderwijs (CVO HIK) ontwikkel je jouw talenten.
Doe bijvoorbeeld zoals Staf (cursist diplomaopleiding Webdesigner): "Ik wilde graag als freelance webdesigner aan de slag gaan. De opleiding is me erg goed bevallen en ik heb geleerd wat ik wilde leren. Ondertussen ben ik gestart als zelfstandige webdesigner.
Het lijkt er hoe langer hoe meer op dat er in de Kempen een dievenbende actief is die het gemunt heeft op auto's van het merk Range Rover.
Uit de kwartaalrapportage van de betaaltermijnen blijkt dat de overheid haar facturen gemiddeld 21 dagen na de scandatum betaalde. Dat ligt in de lijn van de vorige rapportage.
De rapportage is een initiatief van staatssecretaris De Bleeker, die daarmee transparantie wil bieden en diensten wil aanzetten om hun leveranciers sneller te betalen. Ook blijkt uit de rapportage dat de papieren factuur haar status als dé factureringswijze verloren is.
De organisatie achter het nu verboden Frontnacht-festival organiseert op zondag 28 augustus de jaarlijkse IJzerwake.
Die is ontstaan in 2003 als Vlaams-radicale afscheuring van de traditionele IJzerbedevaart, aan de IJzertoren in Diksmuide.